2021. november 12-én Nemes Nagy Ágnes születésének közelgő századik évfordulója alkalmából rendezett konferenciát az Irodalmi Magazin a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az emlékkonferencián a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet két munkatársa, Szénási Zoltán és Tüskés Anna is előadást tartott. 

nna konf tuskesanna

A konferencia programja és az előadások összefoglalói letölthetők.

A konferenciáról készült teljes videófelvétel megtekinthető. 

Szénási Zoltán, a BTK Irodalomtudományi Intézet Modern magyar irodalmi osztályának tudományos munkatársa Egy megöröklött ellentétről. Babits–Lukács–Nemes Nagy című előadásában bemutatta, hogy Babits Mihály és Lukács György szembenállása és a kommunista filozófus kritikái hogyan befolyásolták Nemes Nagy Ágnes Babitsról kialakított képét, milyen válaszokat adott saját értelmezéseiben a lukácsi kihívásra.

Tüskés Anna, a BTK Irodalomtudományi Intézet Bibliográfiai osztályának tudományos munkatársa Lengyel Balázs és az Újhold címmel tartott előadást, amelyben a levelezések tükrében vizsgálta, hogy Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs hogyan igyekeztek kialakítani az „újholdasság” kereteit, hogyan próbálták pozícionálni és kanonizálni a folyóiratot itthon és külföldön, és ennek érdekében kikkel tartottak kapcsolatot.


Fotók: Birtalan Zsolt /PIM || Irodalmi Magazin