Mély megrendüléssel fogadtuk a hírt, hogy 2024. június 3-án, életének 77. évében meghalt Horváth Iván irodalomtörténész, szerkesztő, kritikus, az MTA Irodalomtudományi Intézet egykori munkatársa, az MTA doktora, az ELTE Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet emeritus professzora.

horvathivan1948 2024 2


Horváth Iván 1971-től 1993-ig dolgozott az Irodalomtudományi Intézetben. Az elsők között ismerte fel és alkalmazta az informatika és az internet lehetőségeit a bölcsészet terén, a kezdetektől meghatározó szerepet töltött be a digitális irodalomtudományi kutatásokban, többek között számos online kritikai kiadás létrehozásában. Tudományszervezői tevékenysége és egyetemi oktatómunkája mellett a nyolcvanas évek reformtankönyv-sorozatának egyik szerkesztőjeként a középiskolai irodalomtanítás megújításához is hozzájárult.  

Emlékét megőrizzük.

 

Az ELTE BTK Régi Magyar Irodalom Tanszéke 2024. június 17-én nyilvános megemlékezésen búcsúzott Horváth Ivántól.
Temetését szűk családi körben tartják.  

---------------------------------------
A kép forrása:
Horváth Iván portréja a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) Informatikatörténeti Fórum (iTF) szervezésében készített Arcképek a magyar informatika történetéből című beszélgetéssorozatában.