A Pécsi Tudományegyetem BTK Romológia és Nevelészociológiai, Modern Irodalomtörténeti és Irodalomelméleti, valamint Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszéke 2024. május 9–10-én A kritika vakfoltjai // A befogadás perifériái. A mainstream és periferiális jelenségek a kortárs magyar irodalomban és kritkában címmel rendezett konferenciát, amelyen a BTK Irodalomtudományi Intézet munkatársai közül Deczki SaroltaKáli Anita és Szolláth Dávid tartott előadást.

kritika vakfoltjai konferencia
 

A konferencia alkotás- és befogadásesztétikai jelenségekkel, valamint a kortárs irodalom és kritika kisebbségi identitásokhoz való viszonyával foglalkozott. 

Helyszín:
Pécsi Tudományegyetem, Bölcsészet és Társadalomtudományi Kar, Irodalom tanszék: E527 
(7627 Pécs, Ifjúság útja 6.)

A konferencia programja
 
Május 9.

10.00 Milbacher Róbert (PTE BTK): El ehet-e „írni” a történetét valakitől, avagy meddig terjed az író kompetenciája?
10.30 Seres Lili Hanna (ELTE IDI): A kortárs magyar deprivációs irodalom recepciójának elméleti tendenciái
11.00 Szolláth Dávid (MTA ITI): Cselekményklisék a kortárs magyar prózában
11.30 Kávészünet
12.00 Orsós János Róbert (ELTE IDI): Adatok es kontextusok Nagyidai Sztojka Ferenc életrajzához
12.30 Beck Zoltán (PTE BTK): Költő, aki önmagával beszél – Bari Károly két esszéjéről
13.00 Ebédszünet
14.00 Z. Kovács Zoltán (MATE): Természetesen ember: A Sapiens-képregények és a nem-természetes narratívák
14.30 Deczki Sarolta (MTA ITI): Nyomozás a krimi után
15.30 Kerekasztalbeszélgetés: A kritika vakfoltjai / A befogadás perifériái (Moderátor: Bőhm Gábor)

20.00 Színházi előadás
Janus Egyetemi Színház: Rothadó madarak – Punkopera. (A konferencia résztvevői számára ingyenes.)

Május 10.

9.00 D. Magyari Imre: Háy János Mamikám című regényének (minimum) kétféle recepciójáról. 9.00
9.30 Cselle Gabriella (PTE IDI): A sztereotipikus cigányreprezentáció a népszínműben - Tóth Ede: A falu rossza
10.00 Kocsis Zsófia (PTE BTK): Cigánynak, cigány nőnek születni.
A roma/ cigány identitástudat szerepe Szécsi Magda három művében.
10.30 Kávészünet
11.00 Káli Anita (MTA ITI ): A meggyfa árnyéka: Mítosz, mese és realizmus Jónás Tamás Bánom, hogy szolgád voltam című művében
11.30 Bőhm Gábor (PTE BTK): Szűkösség és/vagy hiány: a szegénységreprezentációk vakfoltjai

A konferencia azokat az alkotás- és befogadásesztétikai jelenségeket járta körül, melyek a kortárs irodalom társadalmi (túl)érzékenysége kapcsán vakfoltokat hoznak létre az alkotók, a befogadók és/vagy kritikusok percepciójában. Vajon képes-e a kortárs irodalom, illetve a kritika érvényes kérdéseket felvetni ideologikusan terhelt problémákról, mint amilyen a társadalom peremére szorultak élethelyzete, a nők helyzete, illetve bármely kisebbségi identitás (nemi, etnikai, vallási, nemzeti stb.). Kikerülhetők-e a politikai, ideológiai csapdahelyzetek, és megragadhatók-e a fenti problémák újszerűen a hiteles társadalmi cselekvés horizontján. Melyek azok a kortárs irodalmi jelenségek, amelyekre a kritika tekintete vak, illetve eszközrendszere korlátozott, esetleg ideológiailag terhelt. Milyen esztétikai, poétikai és kritikai kategóriák látszanak rögzülni az irodalmi térben, detektálhatók-e a fentiekből levezethető műfaji elvárások, poétikák, nyelvi normák. Melyek ma a szegénységirodalom, illetve a cigány, roma irodalom elbeszéléspozíciói, prózaetikai dilemmái, mi hitelesíti a megszólalást, továbbá hogyan viszonyul ehhez a kortárs, professzionális irodalomértés.
 
Szervezők:
Dr. Beck Zoltán (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)
Dr. Milbacher Róbert (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)
Dr. Bőhm Gábor (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

A rendezvény a „Konferenciaszervezés támogatása a PTE BTK-n 2023/24 tavaszi szemeszter” pályázat támogatásával valósult meg.