A Francia Intézet és a Magyarországi Francia Nagykövetség Magyarország: komp-ország Kelet és Nyugat között címmel rendezett konferenciát 2023. október 18–19-én, amelyen a BTK Irodalomtudományi Intézet munkatársai közül Tüskés Anna és Z. Varga Zoltán előadással vett részt.

komp orszag

A francia–magyar interdiszciplináris konferencia tematikus kerekasztal-beszélgetéseinek résztvevői a magyar identitás mibenlétének és kulturális vetületeinek kérdéseit értelmezték és vitatták meg.

A konferencia programja letölthető.

Ady Endre szavait idézve Magyarország „komp-ország”, Kelet és Nyugat találkozása. Ingadozást jelent ez, vagy inkább nyitottságot mindkét irányba? Ez a körülmény meghatározó szerepet játszott a magyar identitás formálódásában, és a mai valóság értelmezésében is kulcsfontosságú.
A francia–magyar interdiszciplináris konferencia a magyar identitás mibenlétének és kulturális vetületeinek megközelítésével, feltárásával foglalkozott.

Tematikus kerekasztal-beszélgetések keretében történészek, írók, egyetemi oktatók, közügyekért felelős vezetők értelmezték és vitatták meg ezt a sajátos helyzetet. Az „Átmenet”, „Elfordulás”, „Útrakelés” és „Bástya” című eszmecserék készítették elő a szimpózium utolsó részét, amely az ország jelenlegi geopolitikai és kulturális helyzetére összpontosított.

A konferencia bevezető előadását Catherine Horel, a francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (CNRS) kutatási igazgatója, Közép-Európa jelenkori történelmének szakértője tartotta.

A rendezvény francia és magyar nyelven, szinkrontolmácsolással zajlott.

--------------------------------------------
Forrás: Budapesti Francia Intézet