Level konf1aA Limoges-i Egyetem Bölcsészettudományi Kara 2019. szeptember 26–28-án «Lettres, plumes et pinceaux» Représentations croisées du geste épistolaire dans les pratiques quotidiennes, les arts et la littérature (Levelek, tollak és ecsetek: A levelzés gesztusa a mindennapokban, a művészetekben és az irodalomban) címmel nemzetközi konferenciát rendezett huszonegy előadó – főként francia, valamint egy-egy portugál, olasz, tunéziai és magyar kutató – részvételével Odile Richard-Pauchet, a Limoges-i Egyetem Bölcsészettudományi Karának a 18. század francia irodalomát kutató munkatársa és kollégái szervezésében. A konferencia célja a levélírás, -kapás és -olvasás motívumának vizsgálata volt történeti, irodalmi, művészeti, zenei és filmes kontextusban.

A megnyitót Odile Richard-Pauchet irodalomtörténész és Albrecht Burkardt történész tartotta, áttekintést adva a téma történeti és művészeti kutatásairól. Az irodalomnak szentelt egyik szekció előadásai a kora újkori egyházi (jezsuita, klarissza) levélgyűjteményekről szóltak. Ezekben a levél, és a levélgyűjtemények mint lelki táplálék és gyógyító eszköz jelentek meg. Az irodalomnak szentelt másik szekció a humanista, a tudós és a családi levelezésekkel foglalkozott. Intézetünk tudományos munkatársa, Újváriné Tüskés Anna a művészettörténeti szekcióban tartott előadásában a levélírás, -kapás, -olvasás motívumát ábrázoló 19–20. századi magyarországi festményekről beszélt ikonográfia és stílus szempontjából elemezve azokat. 

Level konf2

A konferencia lezárásaképpen a résztvevők (előadók és az egyetemi hallgatóság) félnapos buszos kirándulás keretében a Limoges-tól 25 km-re levő Moulin du Got papírmalomba látogattak el.

Az esemény programja letölthető.