2022. szeptember 16–19. között VIIIe colloque interdisciplinaire: Rencontres franco-tchèques au fil du temps [VIII. interdiszciplináris konferencia: Francia–cseh találkozások az idők folyamán] címmel rendezett konferenciát a České Budějovice-i Dél-Csehországi Kutatókönyvtár és a České Budějovice-i Egyetem Romanisztika Tanszéke.

francia cseh kapcsolatok tuskesanna20220916 19a1

A háromévente tartott vándorgyűlésen a BTK Irodalomtudományi Intézet munkatársa, Újváriné Tüskés Anna a Notre Dame apácák 1747-ben alapított pozsonyi internátusának francia olvasmányairól tartott előadást.

A konferencia programja letölthető.

A francia–cseh irodalmi kapcsolatok kutatóinak nyolcadszor megrendezett, irodalmi és kulturális kapcsolatokat feltáró nemzetközi konferenciáját a České Budějovice-i Dél-Csehországi Kutatókönyvtár (Jaroslava Kasparová) és a České Budějovice-i Egyetem Romanisztika Tanszéke (Jitka Radimská) szervezte VIIIe colloque interdisciplinaire: Rencontres franco-tchèques au fil du temps [VIII. interdiszciplináris konferencia: Francia–cseh találkozások az idők folyamán] címmel. A 2000-ben kezdett konferenciasorozat háromévente tartja vándorgyűlését.
A BTK Irodalomtudományi Intézet munkatársai közül, Újváriné Tüskés Anna tartott előadást a Notre Dame apácák 1747-ben alapított pozsonyi internátusának francia olvasmányairól. A Notre Dame női tanító rend iskolájába nemcsak a Magyar Királyságból, hanem a Habsburg Birodalom egész területéről, így a Cseh Királyságból is érkeztek tanulni a bárói és grófi családok lányai a 18. század közepe óta.

francia cseh kapcsolatok tuskesanna20220916 19b

Az idei vándorgyűlés szekcióiban az alábbi témákkal foglalkoztak a kutatók: 1. Könyvek és könyvgyűjtemények mint a Franciaország és a cseh országok közötti aktív kapcsolatok és kölcsönös cserék tanúi; 2. A fordítás a francia–cseh kulturális csere közvetítőjeként; 3. A francia és cseh irodalom és kultúra kölcsönös inspirációja; 4. Az emberi tevékenység bármely területén tisztelt vagy elhanyagolt személyek és személyiségek a cseh frankofil és francia csehfil körökben.

francia cseh kapcsolatok tuskesanna20220916 19a

A konferencia kísérőrendezvénye volt egy-egy kirándulás a Vyšší Brod-i ciszterci apátság könyvtárába és Český Krumlov várának 18. század végi állapotában fennmaradt színházába, ahol a Barokk Napok keretében egy 1672-es opera (Giovanni Buonaventura Viviani: La Vaghezza del Fato) bemutatóját láthatták a konferencia résztvevői. 

francia cseh kapcsolatok tuskesanna20220916 19c

A konferenciáról készült cseh nyelvű beszámoló további fényképekkel a České Budějovice-i egyetem honlapján elérhető.