Rab Gusztáv (Sárospatak, 1901–Dreux, 1963) életének és munkássága második korszakában (1950–1963) írt három regényéről (Utazás az ismeretlenbe, Kleopátra tükre, Szent Optika) tartott előadást 2021. szeptember 29-én sajtó alá rendezőjük, Tüskés Anna, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet tudományos munkatársa a Budapest XII. kerületi Hegyvidéki Kulturális Szalon Szalonegyetem című sorozatában.

RabGusztav TA eloadas2aA megjelenteket Mészáros Komáromi Regina, a Hegyvidéki Kulturális Szalon munkatársa köszöntötte. A regényekből Hajtó Aurél színész, rendező olvasott fel részleteket.

RabGusztav TA eloadas1aRab Gusztáv életének és írói munkásságának ismertetését a könyvbemutató helyszínén az indokolta, hogy az író 1943-tól 1958-as franciaországi emigrációjáig a XII. kerületi Székács utca 17-ben lakott. Aktualitást adott az előadásnak az is, hogy a 2021 szeptemberében megjelent Szent Optika és Patak rózsája című regények megjelenésével (s.a.r. Tüskés Anna, Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet, 2021.) befejeződött a szerző regényeinek kiadása a Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött hagyatékából. 

 RabGusztav TA eloadas plakat 

 

 

A könyvbemutató előadásról készült részletes ismertetés letölthető.