RefoRC2021Budapesten rendezték meg 2021. május 6‒8. között a RefoRC tizedik éves konferenciáját a Lendület Hosszú Reformáció Kelet-Európában 1500‒1800 Kutatócsoport, a BTK Irodalomtudományi Intézet és a RefoRC szervezésében, amelynek központi témája a hosszú reformáció és a kora újkori kereszténység volt.

A hosszú reformáció koncepciója az 1990-es években jelent meg a reformációtörténeti szakirodalomban, azzal a céllal, hogy új megközelítések érvényesüljenek a reformációkutatásban, valamint a kutatók az eddigi eredményeket eltérő szempontok szerinti interpretációnak vessék alá. A konferencia egyrészt korszakfogalomként kívánta értékelni a hosszú reformációt, másrészt több évszázadra kiterjedő folyamat részeként értelmezni a reformációt alakító kulturális, társadalmi és teológiai jelenségeket.

A REFORC konferenciasorozata (Annual REFORC Conference on Early Modern Christianity) jubileumi, tizedik eseményének jelentőségét az is növelte, hogy a Bölcsészettudományi Kutatóközpont REFORC-tagságának tizedik évével esett egybe.

A 87 angol nyelvű előadást magába foglaló konferenciára hibrid formában került sor: a helyszíni részvétel mellett online és előzetesen felvételre rögzített előadások is elhangoztak.

A rendezvényt Herman Selderhuis, a REFORC elnöke, Tóth Zsombor, a Hosszú reformáció Lendület-kutatócsoport vezetője, valamint Balogh Balázs, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója nyitotta meg. Az Irodalomtudományi Intézet munkatársai közül Tóth Zsombor, Fellegi Zsófia, Szilágyi Emőke Rita, Maróthy Szilvia, Palkó Gábor és Móré Tünde tartott előadást. 

A konferencia mint a nemzetközi reformációkutatás kimagasló eseménye egyúttal a Lendület Hosszú reformáció Kelet-Európában (1500–1800) Kutatócsoport munkatervének egyik csúcspontja is volt 2021-ben. Az elhangzott előadások írott változatából kötet készül, amely a Vandenhoeck & Ruprecht kiadó Refo500 Academic Studies (R5AS) könyvsorozatában fog megjelenni.

A járványügyi előírásoknak megfelelően a távolságtartás szabályait betartva egy teremben legfeljebb tíz személy tartózkodhatott.

IMG 0026 2

 

 

A konferencia helyszíne: 
Bölcsészettudományi Kutatóközpont (1097 Budapest, Tóth Kálmán utca 4.),
Windows Teams

konferenciafelhívás, a részletes program és további információk a Tenth Annual RefoRC Conference honlapján érhetők el. 

Az eseményről készült összefoglaló videó, valamint Tóth Zsombor nyitóelőadása megtekinthetők a BTK YouTube-csatornáján.