+36 1 279 2760     iti.titkarsag@abtk.hu

iti banner

Eseménynaptár

A Törökországi levelek műfaji kontextusához. Tüskés Gábor előadása
2024. január 16., Kedd, 15:00
Találatok : 43
Létrehozta: Sarankó Márta
A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet XVIII. századi osztálya 2024. január 16-án 15:00 órakor vitaülést rendez, amelyen Törökországi levelek műfaji kontextusához címmel Tüskés Gábor tart előadást.
 
torokorszagi levelek eloadas

Helyszín: BTK Irodalomtudományi Intézet, I. emeleti tanácsterem
(1118 Budapest, Ménesi út 11–13.)

Az előadás a levél irodalmi felhasználásának öt fő típusát különíti el és mutatja be példák segítségével. A példák a francia episztoláris hagyomány kb. 1620 és 1720 közötti szakaszában megjelent munkák közül valók. A bemutatás típusok szerint, azon belül időrendben történik, figyelembe véve az átmeneti formákat, műfaji változatokat és kölcsönhatásokat.

Törökországi levelek, eredeti címén Constantinápolyban gróf P… E… írott leveli M… K… egyik máig lezáratlan kérdése a műfaji problematika. A levél műfajjal kapcsolatos újabb francia vizsgálatok jelezték, hogy az irodalmi levélforma változatai jóval gazdagabbak a magyar kutatás által a Törökországi levelek kontextusában eddig számba vetteknél, és figyelmeztetnek arra is, hogy a 17‒18. századi francia episztolográfiával fennálló műfaji, tematikus, tónusbeli és más kapcsolatok feltárása nem tekinthető befejezettnek.