+36 1 279 2760     iti.titkarsag@abtk.hu

iti banner

Eseménynaptár

A szláv költői hősepika magyar recepciója a romantikus nacionalizmus korában [előadás]
2023. november 21., Kedd, 14:00
Találatok : 66
Létrehozta: Sarankó Márta

A BTK Irodalomtudományi Intézet Közép- és kelet-európai osztálya 2023. november 21-én 14:00 órakor rendezti meg közép-európai szemináriumsorozatának tizennegyedik eseményét, amelyen A szláv költői hősepika magyar recepciója a romantikus nacionalizmus korában címmel Berkes Tamás tudományos tanácsadó, az osztály vezetője tart előadást.

kozep europai szeminarim14


Helyszín: BTK Irodalomtudományi Intézet, I. emeleti tanácsterem
(1118 Budapest, Ménesi út 11‒13.)
meghívó letölthető.

Közép-európai szeminárium 14. 

Az előadás a szerb hősepika, a Hanka-féle cseh kézirathamisítás és az Igor-ének magyar befogadását mutatja be a romantikus nacionalizmus kontextusában. Középpontba állítja Riedl Szende (Mansvet) alakját, aki 1854-től 1861-ig a prágai egyetemen a magyar nyelvtanár feladatát töltötte be, és széleskörű kapcsolati hálózatot épített ki a cseh irodalmi életben.


***

Közép-európai szeminárium című, a térségünkkel foglalkozó komparatisztikai kutatások mai helyzetéről és feladatairól szóló sorozat célja a hazai közép-európai összehasonlító kutatások felmérése, elmélyítése, a meglévő műhelyek közötti kapcsolattartás erősítése, valamint hozzájárulás a tudományos utánpótlás kineveléséhez.