+36 1 279 2760     iti.titkarsag@abtk.hu

logo mtakk v3

iti banner

Eseménynaptár

Szerzők, lapok – kiadók [konferencia]
Kezdés: 2023. november 21., Kedd -  13:30
Zárás: 2023. november 22., Szerda - 13:00
Találatok : 56
Létrehozta: Sarankó Márta

2023. november 21–22-én a BTK Irodalomtudományi Intézet Szerzők, lapok – kiadók címmel rendez tudományos konferenciát.

szerzok lapok cimlap


Az előadások az 1860-as évektől a második világháború közepéig tekintik át neves és mára elfeledett írók, költők és szerkesztők publikálási szokásait, lapalapítási és lapvezetési módszereit a bő egy évszázad hírlapi és könyvkiadói összefüggésrendszere tükrében.

Helyszín: BTK Irodalomtudományi Intézet, Klaniczay terem
(1118 Budapest, Ménesi út 11–13.)

A konferencia szervezője Virágh András, a Modern magyar irodalmi osztály tudományos munkatársa.

A konferencia programja és az előadások összefoglalói letölthetők.

A tanácskozás esettanulmányokat szolgáltat századfordulós (és azt közvetlenül megelőző) írói pályák és életművek publikálási szokásrendjéhez, valamint írások, kötetek és hagyatékok hálózati dinamikájához. Minden előadás egy-egy szerző, illetve egy-egy lap vagy kiadó viszonyára fókuszál. A feltárt viszonyrendszerekben az adott szerzők lapalapítóként vagy szerkesztőként, szerződő félként, különböző orgánumok külső vagy belső munkatársakként tűnnek fel, miközben a középpontba helyezett periodikák szinte az egész műfaji palettát átfogják a politikai napilapoktól az irodalmi folyóiratokon át a vegyes közlönyökig vagy élclapokig.

A konferencia a PD 139076 számú posztdoktori ösztöndíj keretei között, annak fő kutatási témájához (Irodalmi karrierek és szövegtranszfer Magyarországon 1888–1918) kapcsolódva valósul meg.