+36 1 279 2760     iti.titkarsag@abtk.hu

iti banner

Eseménynaptár

A Hopp Lajos-díj átadása és a 18. századi osztály vitaülése
2023. november 14., Kedd, 15:00
Találatok : 115
Létrehozta: Sarankó Márta
A BTK Irodalomtudományi Intézet 18. századi osztálya 2023. november 14-én 15:00 órakor díjátadó ünnepséget és vitaülést rendez.

A 2023. évi Hopp Lajos-díjat Éliás János „Hogy tudósitsam, mellyik órán mit, és miképpen tanitok”. A debreceni Methodus (1770, 1791) hatása a karcagi iskola tananyagára című pályaműve érdemelte ki.
A díjat Kecskeméti Gábor igazgató, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja adja át.
A díjátadás után a díjazott összefoglalóban ismerteti tanulmányát.

A novemberi vitaülés előadását S. Laczkó András tartja Kávé, cukor, iszony. Barcsay Ábrahám A’ Kávéra című versének kontextusáról címmel.

Helyszín: BTK Irodalomtudományi Intézet, Klaniczay terem (1118 Budapest, Ménesi út 11–13., 1. emelet)

A meghívó letölthető.
 
Barcsay Ábrahám A’ Kávéra írt költeménye a 18. századi magyar irodalomban szokatlan témát dolgoz fel. A mindössze nyolc sor terjedelmű vers az európai kávé- és cukorfogyasztás és a fogyasztási cikkeket előállító gyarmati rabszolgatartó rendszer közötti kapcsolatra hívja fel a figyelmet, felmutatva a felvilágosodás korának egyik legellentmondásosabb jelenségét: azt a feszültséget, amely a rabszolgaság intézményének a kor humánus erkölcsi eszményei alapján történő határozott elutasítása, illetve ezzel egyidejűleg a fenntartásához fűződő gazdasági érdekek elfogadása között fennállt.

Noha a szöveg megértése – leszámítva talán az utolsó sorok „bölcsének” ellentmondásos magatartását – a témával kapcsolatban komolyabb előismeretekkel nem rendelkező modern olvasó számára sem jelent kihívást, az előadás arra tesz kísérletet, hogy az eszme-, gazdaság- és eseménytörténeti kontextus vizsgálatával némileg differenciáltabb képet adjon arról, hogy miről is szólt/szólhatott Barcsay verse a 18. század végén.

Mivel a szerző költeményeinek zömétől eltérően A’ Kávéra datálása nem ismert, az említett kontextusokra támaszkodva az előadó a szöveg keletkezési idejének hozzávetőleges meghatározására is javaslatot tesz.
Mindenkit szeretettel várunk.