+36 1 279 2760     iti.titkarsag@abtk.hu

iti banner

Eseménynaptár

„Sapkát viselnek” – a nyolcvanas évek underground kultúrája [konferencia]
2023. április 28., Péntek, 10:30
Találatok : 160
Létrehozta: Sarankó Márta
A BTK Irodalomtudományi Intézet Modern magyar irodalmi osztálya és a Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelv-, Irodalom- és Kultúratudományi Intézete 2023. április 28-án a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatának részeként „Sapkát viselnek” – a nyolcvanas évek underground kultúrája címmel konferenciát rendez a Budapest Brand Zrt. és a Lumen Kávézó támogatásával.

A nyolcvanas évek értelmiségi közérzetét semmi sem fejezi ki jobban, mint Cseh Tamás és Bereményi Géza legendás dala, a Jóslat: „Tíz van belőlük, lassú a léptük / Sapkát viselnek, árnyékban jönnek / Jól le van húzva mind a tíz sapka / Homlok takarva, tíz orr takarva / Tíz száj takarva, tíz áll takarva / Szem eltakarva, tíz darab sapka”. A dalszöveg olyan évtizedre utal, amelyre a bezárkózás, a gyanakvás, a szólásszabadság és a nyilvánosság korlátozása, a jövőnélküliség jellemző. 

Ezzel szemben éppen a nyolcvanas években alakultak ki a kultúra olyan terei és formációi, amelyek progressziót jelentettek, kitörést az állampárt által (le)uralt diskurzusokból. Nem hivatalos, hanem tiltott vagy csak tűrt, underground kultúra volt ez, amely a művészet több területén is vonzotta az alkotókat: a filmben, a zenében, a színház- és a képzőművészetben, az irodalomban, valamint ezek határterületein. 
Hálózatosan szerveződő, sokféle művészeti irányt, esztétikai alapállást képviselő kultúráról van szó, amelynek képviselőit a hatalommal és a hivatalos kultúrával szembeni ellenállás hozta közös nevezőre, ugyanakkor a diktatúra bináris elnyomó-elnyomott felosztásán is igyekeztek felülemelkedni. Az általuk létrehozott művek sokszor nem feltétlenül témájuk, hanem az új kifejezési formákkal való kísérletezés miatt számítottak rendszerkritikusnak, noha az explicit politikai utalások sem álltak tőlük távol. 

A konferencia előadói különböző aspektusból világítják meg a nyolcvanas évek underground kultúráját; a film, a színház, a zene, a képzőművészet, az eszme- és művelődéstörténet felől. 

Szervezők: Deczki Sarolta (Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet, Modern magyar irodalmi osztály) és Horváth Csaba (Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelv-, Irodalom- és Kultúratudományi Intézet) 
 
A konferencia programja 

10:45 Megnyitó
A konferenciát Deczki Sarolta (Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet), az esemény egyik szervezője nyitja meg.

11:00 előadás
„Gyönyörű előadást képzelek”

Előadó: Porogi Dorka színháztörténész

A 80-as évekre a korábban meghatározó színházi csoportok felbomlottak, formabontó rendezőik klasszicizálódtak. A színházcsinálás alternatív, amatőr, ellenzéki, experimentális, underground műhelyeire és gyakorlataira kíváncsi néző a Halász Péterék elhagyta Kassák Klubban Jeles Andrást és a Monteverdi birkózókört, az Akácfa utcában a „Stúdió K” teaházát, Gödöllőn Gaál Erzsébet stúdiósait találja, a Szentkirályi utca 4. pincéjébe pedig be sem léphet. A 80-as évek Budapestjének ezek a színházi terei mára már üresek, a terek emlékezetét játékhagyományok őrzik.

12:00 előadás
Bölcsészkari („független”) lapok a pécsi egyetemen a nyolcvanas évek második felében

Előadó: Havasréti József irodalomtörténész, médiakutató (PTE BTK)

Az előadás három alternatív lap kezdeményezés (az Igen Nem, a Metszet, és a Délután PM) történetét foglalja össze. Elhelyezi e kiadványokat a korabeli egyéb hasonló lapok (Jelenlét, Harmadkor, Bercsényi 28–30 stb.) kontextusában, rekonstruálja a bennük megjelenő (részben az akkori pécsi „kísérleti bölcsészképzés” programjához is kapcsolódó) irodalmi-művészeti törekvéseket.


13:00 előadás
„Kutyák éji dala“
Új érzékenység a nyolcvanas évek magyar filmjében
Előadó: Gelencsér Gábor filmesztéta

Az előadás a nyolcvanas évek közepén kibontakozó, rövid idő alatt lefutó filmes irányzatot mutatja be. Kitér művészettörténeti közegére, intézményi hátterére, filmtörténeti helyére. A gondolatmenetet esettanulmányként Bódy Gábor Kutya éji dala című filmjének elemzése foglalja össze.


14:00 előadás 
Művészszerepek és pszichoaktív szerek: alkotás és kívülállás a magyar undergroundban
Előadó: K. Horváth Zsolt egyetemi docens

Az előadás azt vizsgálja, hogy a romantikus művész szerepe hogyan kapcsolódik a 20. századi művészetben felértékelt deviancia és kívülállás fogalmaihoz. Az elméleti szempontok vázolása után konkrét esetekben nézzük meg, hogyan gyakorolt ez hatást a magyar zenei undergroundra.


15:15 Köszöntő
A délutáni kerekasztal-beszélgetések előtt köszöntőt mond Deczki Sarolta (Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet) és Horváth Csaba (Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelv-, Irodalom- és Kultúratudományi Intézet) a „Sapkát viselnek” konferencia kurátorai.


15:30 kerekasztal-beszélgetés
Magyar föld alatt magyar underground

Milyen volt Magyarországon az underground képzőművészet a ’80-as években, és amit Magyarországon a mai napig undergroundként definiálunk, az globálisan is az volt-e?
Mit jelent az underground a nemzetközi színtéren? Hogyan lesz az „underground” új jegyeit felmutató kultúra a politika retorikát és működését felülíró csatorna? Hogyan vethető össze a ’80-as évek underground képzőművészete a mainstreammel?

A beszélgetés résztvevői:
Bánki Ákos képzőművész, kurátor,
Keserü Katalin  művészettörténész, az ELTE Művészettörténeti Tanszékének professor emeritusa,
Szabó Eszter Ágnes DLA képzőművész, az ELTE-SEK, Vizuális Művészeti Tanszék oktatója

16:45 kerekasztal-beszélgetés
„Itt van, pedig senki se hívta”

Bárdos Deák Ágnessel és Víg Mihállyal beszélgetünk a nyolcvanas évek underground zenéjéről, a Balatonról, a Trabantról, a Kontroll Csoportról, az Ági és a fiúkról, filmről, irodalomról, és ami eszünkbe jut. Akkor sem volt jó, de ez semmi ahhoz képest, mint ami most van. “Az isten se ismeri ki magát.” avagy “Főtörzs úr, most ment el a kedvem az egésztől.”

A beszélgetés résztvevői:
Bárdos Deák Ágnes énekes, zeneszerző (Kontroll Csoport, Ági és fiúk),
Víg Mihály könnyűzenész
A beszélgetést Deczki Sarolta moderálja

18:00 kerekasztal-beszélgetés
„Azért voltak nekünk élményeink!”
Bereményi Géza dalszövegei, regényei, drámái, forgatókönyvei a hetvenes-, nyolcvanas évek legfontosabb művészi dokumentumai közé tartoznak. A beszélgetés a felejtés és a nosztalgia csapdáit elkerülve idézi fel azokat az évtizedeket, amelyek mégsem maradtak nevezetlenül.
Bereményi Gézával Horváth Csaba beszélget

21:00 koncert
Vasárnapi Gyerekek feat. Bárdos Deák Ági és Víg Mihály

Helyszín 
Lumen Kávézó, 1085 Budapest, Horánszky utca 5. 

https://www.facebook.com/lumen.kavezo