+36 1 279 2760     iti.titkarsag@abtk.hu

iti banner

Eseménynaptár

Diagrammatológia – Helikon-lapszámbemutató
2022. november 16., Szerda, 17:00
Találatok : 86
Létrehozta: Sarankó Márta

Helikon Irodalom- és Kultúratudományi Szemle 2022. november 16-án 17:00 órakor tartja Diagrammatológia című (2022/2.) számának bemutatóját. 

diagrammatologia


Beszélgetnek: Szemes Botond (szerkesztő, moderátor), Szlávich Eszter, Sipos Balázs, Smid Róbert, Bátorfy Attila
A beszélgetést felvezeti: Földes Györgyi (főszerkesztő)

A lapszámbemutató helyszíne: BTK Irodalomtudományi Intézet, 
I. emeleti tanácsterem (1118 Budapest, Ménesi út 11–13.) 
 
Napjainkban egyre hangsúlyosabb szerepet játszanak a különféle ábrák a tudás előállításában – elég, ha csak a koronavírus járvány hullámaira és a görbe ellaposítására gondolunk.
Mégis úgy tűnik, hogy nem vagyunk képesek ezen ábrák értelmezésére és kezelésére – és ezen az sem segít, hogy hagyományosan az irodalom- és kultúratudomány is csak diszkurzív gyakorlatok mentén építette fel saját praxisát, és kevés figyelmet fordított a diagramok episztemológiai teljesítményére.
A Helikon 2022/2. száma a diagrammatológia címszava alatt olyan megközelítéseket mutat be, amelyek ezeket a korábbi szempontokat is magukba foglalva a diagramok ismeretelméleti, szemiotika, filozófiai és történeti elemzésének hozhatnak létre alapokat és ezáltal segíthetnek egy, a nem-diszkurzív tudástermelés leírását, értelmezését, sőt akár szabályozását lehetővé tevő reflektív pozíció kialakításában.
Mindez egyszerre eredményezheti bölcsészeti gyakorlataink újragondolását, valamint a diszciplína határain túl a kortárs mindennapok alaposabb megértését is.