+36 1 279 2760     iti.titkarsag@abtk.hu

iti banner

Eseménynaptár

A XVIII. századi osztály vitaülése
2022. november 15., Kedd, 16:00
Találatok : 98
Létrehozta: Sarankó Márta
A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet XVIII. századi osztálya 2022. november 15-én 16:00 órakor vitaülést rendez, ahol „[…] Hungariam Deus opposuit in propugnaculum”. A védőbástya toposz egy tévesen meghatározott képzőművészeti ábrázolása és irodalomtörténeti vonatkozásai címmel Knapp Éva irodalomtörténész tart előadást.
 
2022 1115 knappeva eloadas
Helyszín: Helyszín: BTK Irodalomtudományi Intézet,
1118 Budapest, Ménesi út 11–13., I. emeleti tanácsterem. 

 
Csaknem huszonöt éve folyamatos tudományos érdeklődés övezi azt a szignálatlan rézmetszetet, mely a középkor vége óta használt „Magyarország a kereszténység védőbástyája” toposz – mai ismereteink szerinti – egyedülállóan pontos képi megfogalmazása, szövegkörnyezetével együtt a propugnaculum-retorika kiteljesedése.
A rézmetszettel többen foglalkoztak, elsősorban művészettörténeti kontextusban értelmezve a kompozíciót. Ugyanakkor a magyar vonatkozású történeti üzenetet hordozó ábrázolás továbbra is halmozottan problematikus maradt, a datálás, a megrendelés, a kivitelezés, a tartalom, a funkció és a mondanivaló kérdése egyaránt megoldatlan, illetőleg további pontosításra szorul.
Mindez együttesen ösztönözte az előadót arra, hogy megkeresse a rézmetszet könyvészeti hátterét, és meghatározza irodalom- és művészettörténeti szövegkörnyezetét.