+36 1 279 2760     iti.titkarsag@abtk.hu

iti banner

Eseménynaptár

Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista irodalmi hagyomány továbbélése (1450–1630) [konferencia]
Kezdés: 2022. szeptember 07., Szerda -  09:00
Zárás: 2022. szeptember 10., Szombat - 17:00
Találatok : 361
Létrehozta: Sarankó Márta

címmel rendez tudományos konferenciát 2022. szeptember 7‒10. között a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet Reneszánsz Osztálya, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara, annak Magyar Irodalomtudományi Tanszéke, Vitéz János Tanárképző Központja, valamint az ELKH‒PPKE Barokk Irodalom és Lelkiség Kutatócsoport a magyarországi és határon túli egyetemek régi magyar irodalmi tanszékeivel és a korszak kutatásában érdekelt egyéb szakmai műhelyekkel együttműködve. 

A konferencia programja letölthető.

januspannonius vitezjanos konferencia

A házigazda ebben az évben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Tanárképző Központja, a konferencia helyszíne Esztergom.
A tanácskozás fókuszpontját két kerek évforduló adja: 550. évfordulója lesz Janus Pannonius és Vitéz János halálának, illetve 400 éve zajlott Heidelberg ostroma, amely alapjaiban változtatta meg a magyar peregrinus diákok és hitvitázó prédikátorok sorsát.
A konferencia előadásai a két humanista munkásságát, a korabeli filológia kialakulását, illetve a külföldi peregrináció és a hazai egyetemalapítás kérdéseit tárgyalják. 

Hely : PPKE Vitéz János Tanárképző Központ, Esztergom, Majer István út 1–3.