+36 1 279 2760     iti.titkarsag@abtk.hu

iti banner

Eseménynaptár

A kora újkori női diskurzus lehetőségei [workshop]
2022. június 14., Kedd, 09:15
Találatok : 128
Létrehozta: Sarankó Márta

Az MTA BTK Lendület – Hosszú Reformáció Kelet Európában Kutatócsoport 2022. június 14-én workshopot rendez A kora újkori női diskurzus lehetőségei – Női tapasztalat a hosszú reformáció kontextusában címmel. 

lendulet workshop 2022


Helyszín
: BTK Irodalomtudományi Intézet, Klaniczay terem (1118, Budapest, Ménesi út 11–13.)

A konferencia programja letölthető.

A workshop központi kérdései közé tartozik, hogy a nők hogyan járultak hozzá a reformáció folyamataihoz, beszélhetünk-e önálló női tapasztalatról, és ha igen, ez miben tér el az eddig ismert diskurzustól, módosítja-e annak kereteit.
Ezzel szorosan összefügg a forráshasználat és a módszertan kérdése, hiszen a nők részvétele és reprezentációja nem feltétlenül esett egybe a férfiak esetében feltárt formákkal (pl. író/költő, földbirtokos, patrónus, politikus/közszereplő).
A témák feldolgozása esettanulmányok és nagyobb áttekintések keretében történik az irodalomtörténet, a történettudomány, művészettörténet, társadalomtudomány, néprajz, teológia és pedagógia területéről.
Egyes előadások multidiszciplináris jelleggel dolgozzák fel témájukat, a különböző tudományterületek megközelítéseit szintetizálva.
A legtöbb nőalak a 17–18. századból vált láthatóvá, ezért a workshop is elsődlegesen erre az időszakra koncentrál, nem kizárva természetesen a korábbi századok vizsgálatát sem. 

A konferencia helyszíne: BTK Irodalomtudományi Intézet, Klaniczay terem (1118, Budapest, Ménesi út 11–13.)

---------------------

Előzmények:
konferenciafelhívás letölthető.