+36 1 279 2760     iti.titkarsag@abtk.hu

iti banner

Eseménynaptár

Aesthetic Communication in Europe 1700–1900 [konferencia]
Kezdés: 2022. május 26., Csütörtök -  10:00
Zárás: 2022. május 27., Péntek - 17:00
Találatok : 217
Létrehozta: Sarankó Márta

A BTK Irodalomtudományi Intézet 2022. május 26–27-én nemzetközi (angol és német nyelvű) konferenciát rendez Aesthetic Communication in Europe 1700–1900 [Esztétikai kommunikáció Európában 1700–1900] címmel. 

de' Matteis, Paolo; The Choice of Hercules; Leeds Museums and Galleries; <a href= 

A tanácskozás témája a modern esztétika első két évszázada, az elméleti szövegek mellett az irodalmi és képzőművészeti gyakorlatra is koncentrálva.
Helyszín: MTA Könyvtár és Információs Központ, konferenciaterem (Budapest, V., Arany János u. 1.)
A konferencia programja letölthető.

Noha a vizsgált időszak esztétikatörténetét többszörös aspektusváltások jellemzik (például az ’antropológiai esztétika’ mellett megjelenik a kanti transzcendentális esztétika, vagy a neohumanista szemléletet felváltva kísérletek történnek az esztétika nemzeti tudománnyá formálására), az eltérő megközelítések egykorúan valamilyen kommunikációs összefüggés alapján jöttek létre. A konferencia célja olyan kölcsönös diszkurzív szituációk feltárása, melyek döntően meghatározták az esztétika alakulástörténetét a jelzett időszakban. Szóba kerülnek többek között a különböző esztétikai elméletek közti interferenciák, az esztétika hatása a poétikai és képzőművészeti gyakorlatra (és fordítva), valamint az író/esztéta/szerkesztő és a nagyközönség közti kommunikáció formái Európa különböző régióiban.

A konferencia porgramja és az előadások összefoglalói letölthetők. 

------------

Az illusztráció forrása: de' Matteis, Paolo: The Choice of Hercules; Leeds Museums and Galleries

Hely : MTA Könyvtár és Információs Központ, konferenciaterem (Budapest, V., Arany János u. 1.)