+36 1 279 2760     iti.titkarsag@abtk.hu

iti banner

Eseménynaptár

Világirodalom-koncepciók Közép-Európából nézve [előadás]
2022. április 08., Péntek, 13:00
Találatok : 134
Létrehozta: Sarankó Márta

A BTK Irodalomtudományi Intézet Közép- és kelet-európai osztálya 2022. április 8-án 13:00 órakor rendezi meg közép-európai szemináriumsorozatának újabb eseményét, ahol Világirodalom-koncepciók Közép-Európából nézve címmel Balogh Magdolna tart előadást. 

kozep europai szeminarim 8

Helyszín: Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Irodalomtudományi Intézet, 1118 Budapest, Ménesi út 11-13., I. emeleti tanácsterem

meghívó letölthető. 

Az előadás ismerteti a világirodalom fogalmával kapcsolatos újabb kutatásokat, és megkísérli felmérni, hogyan alkalmazhatók megállapításai a közép-európai komparatisztikában. Pascale Casanova, Franco Moretti és David Damrosch világirodalom-koncepcióinak módszertani megfontolásait elemezve a nemzeti irodalom és a világirodalom fogalmát, a közvetítés módjait és a terjedés sajátosságait, valamint a kánonok szerepét vizsgálja, figyelembe véve a regionális megközelítés sajátosságait. 

***

Közép-európai szeminárium című, a térségünkkel foglalkozó komparatisztikai kutatások mai helyzetéről és feladatairól szóló sorozat célja a hazai közép-európai összehasonlító kutatások felmérése, elmélyítése, a meglévő műhelyek közötti kapcsolattartás erősítése, valamint hozzájárulás a tudományos utánpótlás kineveléséhez.