A  BTK Irodalomtudományi Intézet a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Mesterséges intelligencia és irodalomtudomány címmel ismeretterjesztő programot szervez 2024. november 26-án 15:00 órától. 

mi iti mesterseges intelligencia es irodalomtudomany 20241126


A program első részében áttekintő jellegű, a nagyközönségnek szóló előadások hallhatók, ezt követően pedig az elhangzott technikák kipróbálására is lehetőség lesz szakértők segítségével. 

A rendezvény a HUN-REN AI4Science MI Nagyköveti Programja közreműködésével valósul meg.

Helyszín: BTK Irodalomtudományi Intézet, Klaniczay terem
(1118 Budapest, Ménesi út 11–13.)

A tervezett előadások:

  1. Automatikus kézírás-felismerés. Hogyan lehet egy szerző kézzel írt szövegeit digitalizálni, és hogyan működik az automatikus átírás folyamata? Vajon a gépek jobb teljesítményt érnek el, mint a kutatók, és helyesebb átírásra képesek? Az előadáson előkerülnek eredeti kéziratok, és megvizsgáljuk azok kiolvashatóságának kérdését az MI technológiák fényében.
  2. Innováció és ismétlés drámai művekben, avagy nyelvmodellek használata irodalmi szövegek elemzésében. Hogyan működik egy nyelvmodell és hogyan azonosítja a szavak jelentését? Mit jelent a szóbeágyazás? Az előadás az általános kérdések mellett egy esettanulmányt is bemutat Shakespeare szövegein keresztül – ekkor arra keressük a választ, hogy  miként határozható meg algoritmikus eszközökkel, hogy mely szereplők hajlamosak új témákat felvetni egy színműben, és melyek felelősek inkább a korábbiak megismétléséért, ezáltal a diskurzus elmélyítéséért?
  3. Mesterséges intelligencia mint kutatási asszisztens. Miben segítheti a mesterséges intelligencia a kutatások megtervezését, dokumentációját és strukturálását? Hogyan könnyítheti meg a kutatók életét? Képes az MI pályázatot írni?


A rendezvény tervezett ideje 120 perc, amelynek első felében az előadások hangzanak el, második részének programja pedig a közös kísérletezés.
Az esemény létrehozásában a HUN-REN AI4Science MI Nagyköveti Programja nyújt segítséget.