A magyarországi latin nyelvű tudományos irodalom a 15–18. században

Szeged, 2015. november 5–7.

Két évvel ezelőtt, 2013 novemberében került sor az I. Neolatin Konferencia megrendezésére Szegeden. A szervező intézmények nem titkolt célja volt, hogy a neolatin stúdiumok művelői számára megfelelő fórumot teremtsenek, ahol a kutatók tapasztalatot cserélhetnek, számba vehetik az elvégzett és még elvégzendő feladatokat, illetve inspirációt meríthetnek további munkájukhoz. Az első konferenciát övező örvendetesen nagy érdeklődésen és a kedvező tudományos visszhangon felbátorodva határozta el a rendezvényt jegyző három intézmény, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézete, az SZTE BTK Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszéke mint a rendezvény házigazdája, valamint a Magyar Neolatin Egyesület, hogy rendszeressé teszi, és kétéves időközönként megrendezi, valamint ha az anyagi feltételek biztosítottak, nemzetközivé teszi a konferenciát.

Az első konferencia sikere igazolta, hogy szükség van az ilyen jellegű hazai tanácskozásokra, egyben azt is láthattuk, hogy hazai és európai neolatin irodalom esetében bőven van feltárandó terület és elvégzendő munka. Reményeink szerint a 2015. november 5–7. között Szegeden megrendezésre kerülő II. Neolatin Konferencia, melynek szervezéséhez a fenti három intézmény mellé felsorakozott az MTA-ELTE Humanizmus Kelet-Közép-Európában is, lehetőséget fog biztosítani újabb gyümölcsöző eszmecserék számára. Ennek szellemében várjuk jelentkezésüket a konferenciára az alábbi felhívás alapján.

Konferenciafelhívás

A konferencia helyszíne: Szeged

A konferencia időpontja: 2015. november 5–7.

Előadásokat az idei konferenciára a következő tárgykörben várunk: a magyarországi latin nyelvű tudományos irodalom a 15–18. században.

Elsősorban olyan előadásokat várunk, melyek új, eddig nem publikált eredményeket, kutatásokat tárnak a hallgatóság elé. A tudományos irodalmat tágan értelmezzük, így abba a szorosabban vett tudományos prózán túl beleértjük a tankölteményeket, tudós levelezéseket, az adott korban tudományos igénnyel megírt műveket, még abban az esetben is, ha az adott diszciplínát (asztrológia, alkímia, mágia, boszorkányokkal kapcsolatos irodalom, stb.) ma már nem tartjuk szorosabb értelemben vett tudománynak. Előnyben részesítjük a magyarországi szerzőkkel, művekkel foglalkozó előadásokat, de indokolt esetben külföldi szerzőket és műveket tárgyaló előadásoknak is teret biztosítunk. Örömmel fogadjuk az 1420-1620 közötti időszak kevéssé ismert latin nyelvű életműveinek elemzését, és a határterületekről (történelem, néprajz, vallástörténet, filozófia, népnyelvű irodalmak, stb.) érkező előadásokat, sőt bátorítjuk ezek művelőit, hogy amennyiben témába vágó anyaguk van, tiszteljék meg jelenlétükkel konferenciánkat. A jelentkezés legfontosabb kritériuma azonban, hogy a vizsgált szerző, szöveg, téma, forráscsoport kapcsolatban legyen a latin nyelvvel.  

Az előadások hossza maximum 20 perc.

Jelentkezni egy rövid, lényegre törő (1000-1500 n terjedelmű) szinopszis elküldésével lehet. A szinopszisokat a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre küldjék. A szervezőbizottság fenntartja a jogot, hogy a beérkezett rezümék alapján válogasson az előadástervezetek közül.

Jelentkezési határidő: 2015. május 31.

Részvételi díj: Terveink szerint a konferencián való részvételért nem kell majd fizetni, az utazást és a szállást viszont minden résztvevő önállóan intézi. Szálláslistát következő körlevelünkben küldünk, diákok számára pedig korlátozott számban igyekszünk kollégiumi elszállásolásról gondoskodni.

A konferenciafelhívás PDF változata letölthető itt.