A BTK Irodalomtudományi Intézet 2021. november 17-én Digitális szövegkiadások a szemantikus web és a mesterséges intelligencia korában címmel tematikus napot szervezett, ahol a A Magyar Tudomány Ünnepe 2021-es Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz című programsorozatának részeként a DigiPhil projekt közreműködői az eddigi eredményeket és a jövőbeni terveket mutatták be. 

Az rendezvény programja letölthető. 

MTU2021 logo

A BTK Irodalomtudományi Intézet 2014-ben indította el a Petőfi Irodalmi Múzeummal együttműködésben digitális filológiai projektjét, a DigiPhil (A magyar irodalomtudomány filológiai portálja) szolgáltatást. 2021 májusától a szolgáltatás az intézet szakmai felügyeletével és intézményi keretei között működik tovább. Ezzel egy időben, a Digitális Örökség Nemzeti Laboratóriumhoz csatlakozva megkezdődött a projekt szakmai és technikai megújítása.
A DigiPhil elsődleges feladata kritikai kiadások adatbázissá fejlesztése: informatizálása. A konzorciumi együttműködés keretében új tevékenységi körrel bővülő szolgáltatás lehetővé teszi a feldolgozott adatok egységes, a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő, szemantikus web alapú hálózatba rendezését, amely Magyarországon egyedülálló. 

A tematikus nap és projektbemutató programja letölthető. 

A rendezvényt november 17-én 11.00 órától az MS Teams felületén is lehetett követni.
----------------------------------------------------------------------
A Bölcsészettudományi Kutatóközpont intézményeiben és rendezvényein szájat és orrot eltakaró maszkot kell viselni. Az események oltási igazolással látogathatók.