A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének XVIII. századi Osztálya és a Magyar XVIII. Század Kutató Társaság a XVIII. századi kutatásokat végző intézményekkel közösen  2020. október 13-án hangversennyel egybekötött könyvbemutatót rendezett.

A bemutatott könyv: TÜSKÉS Gábor, vál., szerk. és TÜSKÉS Anna, s. a. r. Critica: Források az irodalom- és kultúratudományi szakkritika történetéhez 1986–2020. Sources for the History of Criticism of Literary and Cultural Studies 1986–2020. Budapest: reciti, 2020. (470 l.)

A kötetet bemutatta: KECSKEMÉTI Gábor akadémikus, a BTK Irodalomtudományi Intézet igazgatója.

critica

A kötet válogatást tartalmaz az elmúlt három és fél évtizedben Tüskés Gábor által egyedül vagy másokkal közösen írt, szerkesztett, társszerkesztett, sajtó alá rendezett, előszóval vagy kísérőtanulmánnyal ellátott könyvekről és más szakmai kiadványokról hazai és nemzetközi folyóiratokban megjelent szakkritikákból. 
A gyűjtemény alapja az a felismerés, hogy a tudományos művek kritikai fogadtatása, benne mindenekelőtt az ismertetések, recenziók és bírálatok természetes részét és tárgyát alkotják az irodalomtörténészi munkának, és elsődleges forrásai a tudomány- és kritikatörténetnek.


A kötethez kapcsolódva interjú jelent meg Tüskés Gáborral az Élet és Tudomány 2021/2. számában, amely a szerkesztőség hozzájárulásával az Irodalomtudományi Intézet honlapjáról letölthető.


A könyvbemutatót hangverseny követte:

Mint-egy tuczatnyi énekek Pálóczi Horváth Ádám gyűjteményéből (1813)
HUNGARICUS EGYÜTTES
Jánosi András – hegedű; Apró Anna – koboz; Tóth Dorottya – ének
Közreműködik: Csörsz Rumen István – ének, gitár

Helyszín: Próféta Galéria (Budapest XI., Szent Gellért tér 3.)

A rendezvényen készült felvételek a Videotorium oldalain megtekinthetők.

A meghívó letölthető.

*

Az Irodalomtudományi Intézet rendezvényein szájat és orrot takaró maszk viselése kötelező. A pandémiával kapcsolatos korlátozásokról és az esetleges változásokról friss információk az Irodalomtudományi Intézet honlapján érhetők el.