Torok Zsuzsa eloadas 2021marcA hosszú 19. század irodalmával kapcsolatos kutatási eredmények és projektek népszerűsítésére rendszeresen szerveznek konferenciasorozatot a Manchester Metropolitan University Angol Nyelv és Irodalom Tanszékén a North West Long Nineteenth-Century Seminar keretében. 
Az évente három alkalommal megrendezett tanácskozások legutóbbi eseményén, 2021. március 24-én tartott előadást a Bölcsészettudományi Kutatóközpont  Irodalomtudományi Intézet 19. századi osztályának tudományos munkatársa, Török Zsuzsa. Az ezúttal videókonferencia formájában megvalósult rendezvény a 19. századi írónők kísértettörténeteit helyezte a középpontba Nineteenth-Century Women’s Ghost Stories
címmel, a női szerzők és a gótikus irodalom kapcsolatát feltáró kutatások eredményeinek bemutatása céljából. A sorozat szervezői Emma Liggins és Sonja Lawrenson, a tanácskozáson előadóként vett részt Ruth Heholt, a Falmouth University docense, Jen Baker, a University of Warwick társult oktatója, valamint Katerina García-Walsh, a University of St Andrews doktorjelöltje. 

Török Zsuzsa Mrs Vachott’s Haunting Memories: Walter Scott and the Female Gothic in Nineteenth-Century Hungary (Kísértő emlékek: Vachott Sándorné és a gótikus irodalom) című előadásában egy nemzetközi kontextusban is példátlan irodalomtörténeti kuriózumot mutatott be. Vachott Sándorné 1861-ben Walter Scott A kárpitos szoba című novellájának hatására írt kísértettörténete önmagában is sajátos jelenség a magyar irodalomban. Igazán különlegessé azonban az teszi ezt a történetet, hogy huszonöt év elteltével szerzője újrahasznosította, amikor önálló fejezetként illesztette be idős korában írt emlékiratába. Az előadás azokat a tényezőket vázolta fel, amelyek Vachottné szokatlan eljárásához vezettek, illetve a szerző emlékiratának és Walter Scott 19. századi magyarországi recepciójának kontextusában értelmezte a különös esetet. Az előadás tanulmány változatát magyarul az Irodalomtörténet 2020/4. száma közölte, angolul pedig a Women’s Writing 2021-es tematikus lapszámában jelenik meg, amelynek tárgya a 19. századi írónők és a gótikus irodalom.

Az esemény programja, további információk és az előadások összefoglalói letölthetők. A videókonferenciáról készült felvétel a Manchester Metropolitan University honlapján tekinthető meg.