A 19. századi magyar irodalom politikai gazdaságtana Lendület-kutatócsoport 2021 júniusában konferenciát rendez Ajándék, adomány, díj, ösztöndíj, segély: a mecenatúra színeváltozásai a magyar irodalomtörténetben címmel.  

mecenatura konferenciaA konferencia vitaindítónak szánt kérdései: 
Milyen eszmék és célok jegyében, illetve milyen szervezeti és pénzügyi formákban folyt az irodalmi alkotás egyéni, közösségi és állami támogatása? Miként változtak a mecenatúra (erkölcsi, politikai, vagy akár teológiai) motivációi, illetve az adományozók és az adományozottak elvárásai a rendi és a polgári nyilvánosságban? Van-e folytonosság az egyéni mecenatúra főúri és filantro-kapitalista gyakorlata között? Milyen megfontolások hívták életre az állami mecenatúrát, és hogyan működött polgári és államszocialista környezetben? Az egyes támogatási rendszerek és formák miként egészítik ki egymást, miként állnak szemben vagy éppen miként versengenek egymással? 

A tervezett előadások legfeljebb 300 szavas összefoglalóját és a jelentkezők néhány sornyi életrajzát a szervezők 2021. április 5-ig várják a következő címekre: 

Kollár Zsuzsanna (ELTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskola
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Hites Sándor (Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet) 
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

A részletes konferenciafelhívás a kutatócsoport honlapján érhető el.