A 19. századi magyar irodalom politikai gazdaságtana Lendület-kutatócsoport és a Pécsi Tudományegyetem Kapitalizmus és irodalomtörténet címmel 2021 júniusában konferenciát rendez. 

kapitalizmus es irodalomtortenetA kapitalizmus fogalma elsősorban 2008 óta tartó aktuális legitimációs válságának köszönhetően visszatért a politikai köznyelvbe. A tudományos beszédben pedig nem csupán gazdaság- és társadalomtörténeti összefüggésekben kap kiemelt magyarázó vagy leíró szerepet, de irodalomtörténeti szövegekben is (újra) fel-felbukkan.

Gyakori megállapítás, hogy a kapitalizmus a társadalom nem-gazdasági alrendszereit is a maga képére formálja. Felvethető, hogy a nemzeti irodalmi kultúra 19. századi megalkotása és intézményesítése is ebben a keretben zajlott vagy vált hatékonnyá, majd a 20. századi irodalmi modernség még közvetlenebbül a kultúraipar függvényében bontakozott ki. Amellett, hogy az irodalmi művek kereskedelmi cseretárgyakká lettek, befogadásuk pedig a fogyasztásmódok közé sorolódott, a kapitalizmus logikája behatolt az alkotás viszonyaiba is. Az írói tevékenység megszervezésében és kivitelezésében a gazdasági észszerűség a művészi önkifejezés vagy a közösségi szolgálat igényével összemérhető szerepet kapott. 

A konferencia vitaindítónak szánt kérdései:
Van-e sajátos kapitalista termelési módja az irodalomnak? Ha igen, ez miként változott a kereskedelmi, az ipari és a pénzügyi kapitalizmus időszakaiban? Hogyan képzelték és képzeltették el irodalmi művek a kapitalizmust, illetve annak meghaladását vagy lebontását? Miként vált a kapitalizmus irodalomtörténeti magyarázó elvvé, illetve mennyiben mutatta az irodalomtörténet-írás maga is a kapitalista vállalkozás jegyeit? 

A tervezett előadások legfeljebb 300 szavas összefoglalóját és a jelentkezők néhány sornyi életrajzát a szervezők 2021. március 21-ig várják a következő címekre:

András Csaba (Pécsi Tudományegyetem) 
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Hites Sándor (Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet) 
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

A részletes konferenciafelhívás a kutatócsoport honlapján érhető el.