A 19. századi magyar irodalom politikai gazdaságtana Lendület-kutatócsoport 2023 májusában Örökség és áru: Kéziratos írói hagyatékok a 19–20. században címmel konferenciát rendez az alkotói hagyatékok kezelésének és gyűjtésének alakulásáról.

hagyatek konf


A részletes felhívás és a témajavaslatok a kutatócsoport honlapján olvashatók. 
Jelentkezési határidő: 2023. április 2.

A 19. század közepéig a kézirat és a kéziratos alkotói hagyaték jobbára magánügynek számított. A század második felétől viszont a közgyűjtemények már szisztematikusan gyűjtöttek autográf kéziratokat, klasszikus vagy kortárs íróktól származó írásmintákat, tudósi vagy szerkesztői hagyatékokat, adományozás és vásárlás útján egyaránt, esetenként már a szerző életében. A legtöbb esetben a szerzőkkel kötött kiadói szerződések (többek között az életműszerződések) is megkövetelték a kéziratok hozzáférhetőségét, és ezzel az alkotók számára is tudatosult kézirataik értéke. Azzal, hogy a kéziratnak az eszmei mellett piaci értéke is lett, birtoklása jogi kérdéssé vált. A kéziratok piacán megjelentek és meghatározó szerephez jutottak a magángyűjtők, olyannyira, hogy a közgyűjtemények a századfordulón már gyakran magángyűjtemények anyagából vásároltak. A konferencia célja e folyamatok korai szakaszának feltárása, valamint egyes magánygyűjtemények kialakulásának bemutatása.

A szervezők 2023. április 2-ig várják a jelentkezéseket egy fájlban, amely tartalmazza a tervezett előadás legfeljebb 300 szavas összefoglalóját és néhány sornyi életrajzot (a fájlnévben a jelentkező vezetéknevével), az alábbi címeken:

Hites Sándor: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Rózsafalvi Zsuzsanna: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (Petőfi Irodalmi Múzeum)

Szabó-Reznek Eszter: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.