A Magyar Irodalom Politikai Gazdaságtana Lendület-kutatócsoport 2022. június 13–14-én angol nyelvű nemzetközi konferenciát rendez Budapesten irodalom, kapitalizmus és nacionalizmus viszonyáról Economies of the Literary Nation: Literary Capitalism and Nationalism in the Long 19th Century címmel. 
Jelentkezési határidő: 2021. december 5. 

Témajavaslatok és további információk a részletes konferenciafelhívásban találhatók.

Lendulet konferencia2021 alicia martin biografias book sculpturesA „nemzeti irodalom” egyike volt a hosszú 19. század legnagyobb hatású eszméinek. Sikerét ugyanakkor olyan gazdasági-politikai tendenciák is előmozdították, amelyek kevésbé kapcsolódtak a nemzeti hagyományokhoz, inkább a modern piacok térnyerésével álltak összefüggésben. Míg az irodalomtörténet-írás vagy az irodalomkritika az egyes irodalmak nemzeti sajátosságait hangsúlyozta, a forgalmazás kapitalista logikája számára a kulturális javaknak mint szabványosított piaci cseretárgyaknak aligha lehetett nemzeti karaktere. E piacok hatékony működtetéséhez viszont szükség volt a közösség összetartozásának tudatára is, amelynek legfontosabb kulturális megjelenítője a „nemzeti irodalom” volt.

A konferenciára nem csupán irodalomtörténeti, hanem eszme-, gazdaság- vagy politikatörténeti szempontú előadásokat is várnak a szervezők. Jelentkezni a tervezett előadások címével és 250 szavas összefoglalójával, valamint rövid életrajz beküldésével 2021. december 5-ig lehet az alábbi címeken:

Hites Sándor: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 
T. Szabó Levente: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Témajavaslatok és további információk a részletes angol nyelvű konferenciafelhívásban találhatók.