HitesS 2021 eloadasKolozsvar1A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Modern Filológiai Kutatóközpontja (FiM) 2016 óta szervez előadásokat az első nemzetközi összehasonlító irodalomtudományi lap szerkesztőinek emlékére Sámuel Brassai and Hugo von Meltzl Memorial Lecture Series [Brassai Sámuel és Meltzl Hugó Emlékelőadások*] címmel. 
A sorozat 2021. június 3-án tartott újabb rendezvényének meghívott előadója Hites Sándor, a BTK Irodalomtudományi Intézet tudományos főmunkatársa, A magyar irodalom politikai gazdaságtana Lendület-kutatócsoport vezetője volt, aki Quarantines, Cordons, Dams: On the Containment of World Literature in the Nineteenth Century [Karanténok, kordonok, gátak: A világirodalom megfékezése a 19. században] című online előadásában azt a kérdést járta körül, hogy a 19. században milyen elgondolások voltak forgalomban a nemzetek közötti szellemi kommunikáció szabadságáról és jótékony vagy kényszerű korlátozásáról. Az előadás mások mellett Goethe, John Bowring, Fichte és Erdélyi János nézeteit elemezve arra is rámutatott, hogy a nemzetközi kulturális és kereskedelmi érintkezés korabeli értelmezései miként kapcsolódtak össze közegészségügyi és járványügyi megfontolásokkal, nevezetesen szimbolikus vagy materiális „karanténok, korlátok és gátak” építésének mérlegelésével. 

HitesS 2021 eloadasKolozsvar2

*A sorozat korábbi előadásai 
2016: Franco Moretti (Stanford University): Emotions of London 1700-1900 [Londoni érzelmek. 1700-1900] 
2019: Delia Ungureanu (Harvard’s Institute for World Literature): Chance Encounters of Circulation: World Literature Meets World Cinema [Véletlen találkozások körforgása: A világirodalom és a világfilm]