A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének Reneszánsz osztálya a régi magyar irodalomtörténeti oktató- és kutatóhelyekkel közösen 2020. december 22-én, kedden 16:00 órakor tartja következő vitaülését. 

Tárgy: 

Nagy Eszter 

John of Tewkesbury De situ universorum című értekezése
és
Krizsafán fia György látomásai:

fikció és valóság egy késő középkori túlvilági utazó történetében


A magyar fordításban Krizsafán fia György látomásai címen megjelent, a külföldi szakirodalomban Visiones Georgiiként ismert 14. századi túlvilági utazás egyik legérdekesebb kérdése az elbeszélés történeti hitelességével kapcsolatos: a mű hitelesítési stratégiák bonyolult rendszerét használja fel egyrészt a Szent Patrik Purgatóriumában tett látogatás valóságának alátámasztására, másrészt a leírt látomások igazolására. 
A szövegek hitelesítési stratégiáinak feltárása nem csupán fikció és valóság zavarba ejtő összefonódására világít rá Georgius történetében, hanem a késő középkor valóságképéről is érdekes információkkal szolgál.

Nagy Eszter művészettörténet–magyar szakon diplomázott az ELTE-n. Doktori képzését az EHESS Grouped’anthropologie historique de l’Occident médiéval kutatócsoportjában és az ELTE Irodalomtudományi DoktoriIskolájában végezte. 

Az élő közvetítés december 22-én az alábbi kapcsolattal érhető el: 

Zoom Meeting

https://zoom.us/j/95676312015?pwd=c2Y4V1BQc2pUdkZDZWxhR1lLcHBrUT09

Meeting ID: 956 7631 2015 
Passcode: 297396

meghívó letölthető.