A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének Reneszánsz Osztálya a magyarországi és határon túli egyetemek régi magyar irodalmi tanszékeivel és a korszak kutatásában érdekelt egyéb szakmai műhelyekkel együttműködve 

Betegség és gyógyulás a kora újkori irodalomban (1450‒1760 k.) 

címmel tudományos konferenciát rendez 2021-ben. 

A házigazda ebben az évben Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének Reneszánsz Osztálya lesz. 

Paul Fürst Der Doctor Schnabel von Rom Hollander versionA tanácskozás középpontjába a betegség, a testi és lelki szenvedés, illetve a gyógyulás és gyógyítás kérdésköre került, a konferencia célja, hogy a témát több szempontból, több tudományág fogalom- és eszközkészletével vizsgálja a kora újkor magyarországi irodalmában. Ezért a szervezők olyan 20 perces előadásokat várnak, amelyek a filológia és az irodalomtörténet mellett eszme-, tudomány- és társadalomtörténeti, antropológiai és teológiai vonatkozások beemelésével gazdagítják a szakmai diskurzust.

A további részleteket és a konferenciafelhívást tartalmazó 
első körlevél letölthető.

A tervezett előadások címét és összefoglalóját (mintegy 1000 leütés terjedelemben)
2021. január 31-ig várják a szervezők a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

A javasolt előadások elfogadásáról 2021. február 28-ig értesítjük a jelentkezőket, valamint kérjük, hogy a jelentkezési szándék bejelentése egyben annak elfogadását is jelentse, hogy az előadás megtartására vagy tavaszi, vagy őszi időpontban kerül majd sor.

A konferencia végleges időpontjáról a lehető leghamarabb értesítjük a szakmai közösség tagjait.