A Szent István Tudományos Akadémián 2023. november 6-án a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának dísztermében A jezsuita Árvai György latin nyelvű eposza Hunyadi Jánosról címmel tartott székfoglaló előadást Szörényi László irodalomtörténész, az Irodalomtudományi Intézet emeritus professzora, volt igazgatója. 

szorenyi laszlo magyar kurir Fotó: Lambert Attila/Magyar Kurír

Árvai György (1697–1759) egri születésű jezsuita tanár és tudós húsz évig a kassai jezsuita egyetem professzora, egy időben dékánja, majd rektora volt, végül könyvtár- és nyomdaigazgatóként is tevékenykedett. A filológián és a teológián kívül leginkább magyar történelemmel foglalkozott. Minden művét latinul írta. Másodikként napvilágot látott műve, a Columen orbis Christiani Joannes Hunniades Victoriis de Otomannica potentia Clarissimus Epico carmine celebratus 1724-ben jelent meg Nagyszombatban.

Ugyanezen az akadémiai közgyűlésen tartotta meg székfoglaló előadását Tánczos Vilmos erdélyi magyar néprajzkutató, tudományszervező is A csíksomlyói búcsú új kulturális ökonómiája címmel.

Mindkét előadás megtekinthető az akadémia YouTube-csatornáján. (50:30-tól)
meghívó letölthető.

Tudósítás az eseményről:
Szörényi László irodalomtörténész székfoglaló előadást tartott a Szent István Tudományos Akadémián