2021. Szeptember 21‒23. között rendezték meg a Teleki Sámuel Emlékkonferenciát a marosvásárhelyi Teleki-Bolyai Könyvtárban. 

307000103 5752787424732765 8823584225287811095 n


A tanácskozáson Tóth Zsombor, a BTK Irodalomtudományi intézet tudományos főmunkatársa Hosszú reformáció és könyvtár: hugenotta szerzők gróf Teleki Sámuel gyűjteményében címmel tartott előadást.

A konferencia programja elérhető a Teleki-Bolyai könyvtár honlapján.

tothzsombor teleki konferencia 2022A tudományos tanácskozás elsősorban a gróf mecénási, könyvgyűjtői tevékenységét járta körbe, így az előadások jelentős része könyves műveltségével, könyvtárával foglalkozott. Ezek közé tartozott Tóth Zsombor előadása is, amely a könyvtárhoz készült katalógusok közül a második, teológiai munkákat tartalmazó kötetet vizsgálata meg közelebbről. A Bibliotheca theologica a maga 13 gondosan összeállított és diszciplinárisan is rendszerezett alosztályával nemcsak a gróf teológiai iskolázottságának és ízlésének kifejeződése, hanem a korszak európai műveltségének és e műveltség magyar recepciójának látványos keresztmetszete. A többnyelvű és változatos műfajú, de gondoson szakozott, impozáns állományban jelentős francia nyelvű és hugenottaszerzőségű korpusz található.
Tóth Zsombor előadása arra vállalkozott, hogy ennek az olvasmányanyagnak a hosszú reformáció és a felvilágosodás kontextusában mutassa be a sajátos jelentőségét. A katalógusban megjelenő hugenotta szerzőségű művek és az általuk implikált európai reformációtörténeti kontextusok, illetve az ezekhez kapcsolódó magyar recepció eddigi ismeretlen adatai nemcsak Teleki Sámuel szellemi portréját árnyalják, hanem érdemben korrigálják a korszak eszmetörténetéről szóló tudásunkat.