A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet Reneszánsz osztálya a régi magyar irodalomtörténeti oktató- és kutatóhelyekkel közösen 2021. november 23-án vitaülést rendezett, ahol Máté Ágnes tartott előadást Magyar vonatkozású, neolatin esküvői alkalmi szövegek a 15–17. században – egy posztdoktori kutatás tanulságai címmel.

mateagnes eloadas 2021nov23


A meghívó letölthető.


Az előadás címe arra utal, hová fejlődött a 2018 januárjában beadott, NKFIH PD 128227 „Királyi és arisztokrata neolatin nászénekköltészet a kora újkori Magyarországon” című projekt terve a kutatás megvalósítása során, nagyobbrészt a pandémia idején. Szó volt az epithalamium mint gyűjtőnév alá tartozó szövegek sokszínűségéről és formai változatosságáról, a fennmaradt anyag társadalmi megoszlásáról és a furcsa hiányokról, amelyek egyes egyébként nagyon híres történelmi párok nászának irodalmi dokumentálatlanságát feltételezik az utókor számára. Részben már megjelent tanulmányok eredményei mellett az előadó bemutatott egy Aragóniai Beatrix nápolyi esküvői ünnepségére készült olasz nyelvű szöveget is, amelyet a királyné monográfusa, Berzeviczy Albert még csupán harmadkézből és töredékesen ismert.

----------------------------------------------------------
A Bölcsészettudományi Kutatóközpont intézményeiben és rendezvényein szájat és orrot eltakaró maszkot kell viselni. Az események oltási igazolással látogathatók.

Az előadásról készült felvétel elérhető a MTA BTK Videótóriumában.