congresso dantesco ravennaA Dante-emlékév programsorozatának részeként a Bolognai Egyetem 2021. szeptember 15–19-én nemzetközi kongresszust rendezett Ravennában (Congresso Dantesco Internazionale – International Dante Conference, Alma Dante, Ravenna) több mint 250 Dante-kutató részvételével, ahol a BTK Irodalomtudományi Intézet Reneszánsz osztályának tudományos segédmunkatársa, Draskóczy Eszter is előadást tartott. 

A konferencia programja és az előadás összefoglalója letölthető. 

 

A konferencia Pokoli olvasatok (Letture infernali) című szekciójában elhangzott Az ellenbüntetés (contrappasso) a Dante előtti látomásirodalmi hagyományban (Il contrappasso nei testi visionari prima di Dante) című előadásban Draskóczy Eszter azt mutatta be, hogy a Dante előtti vizionárius irodalom szövegeiben milyen módon kapcsolódnak egymáshoz a bűnök és büntetések, milyen tipológia állítható fel bűn és büntetés kapcsolódásaiban, és mely szövegek hatottak leginkább a dantei megoldásokra (például Nagy Szent Gergely Dialógusai, Barontus látomása, Wettinus látomásai, Albericus látomása, Tundalus látomása, Thurkillus látomása – amelyekre az előadás alapjául szolgáló kutatás épült). 

6. illusztracio thurkillus latomasa

A Dante-kutatók nagy része hajlamos Dante találmányának vélni a Pokol morális rendszerét, és az Inferno XXVIII. énekében csak egyszer elhangzó szót, a „contrapasso”-t (‘ellenbüntetés’), amely azt jelöli, hogy a pokoli büntetés (és a purgatóriumi tisztulás) valamilyen kapcsolatban áll az elkövetett bűnökkel. Valójában a Pokol morális rendszerében több hagyomány találkozik egymással sajátosan dantei képződménnyé válva, a középkori víziók pokolleírásainak bűn-büntetés-összekapcsolása azonban számos esetben hatott a költő fantáziájára. Ezeknek az összefüggéseknek a feltárása új elemmel gazdagítja a Dante-kutatás eredményeit.