Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 2021. május 18-án életének 36. évében váratlanul meghalt Patócs László irodalomtörténész, szerkesztő, kritikus, aki a BTK Irodalomtudományi Intézet Modern magyar irodalmi osztályával közvetlen munkakapcsolatban rendszeresen részt vett az Újvidéki Egyetemmel és a Híd folyóirattal közösen szervezett tudományos események megvalósításában.

PatocsLaszlo1986 2021

Patócs László 1986. január 25-én született Zentán. Egyetemi tanulmányait az Újvidéki Egyetem Magyar Tanszékén végezte, ahol 2010-ben szerzett mesterszakos diplomát irodalomelméleti tárgyú dolgozatával. Ettől az évtől kezdve rendszeresen részt vett a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia bilaterális nemzetközi projektjének keretében rendezett konferenciasorozat újvidéki és budapesti tanácskozásain, írása a sorozatról átfogó képet nyújtó Hosszmetszet című kötetben is szerepel. 
Sokrétű tevékenysége során dolgozott az Újvidéki Rádióban, az újvidéki Magyar Tanszéken, majd a Híd folyóirat főszerkesztőjeként, a Vajdasági Rádió Szempont című művelődési műsorának állandó munkatársként, volt középiskolai tanár, és szerkesztette a Magyar Szó napilap Kilátó című mellékletét is. 2009 és 2013 között az Emberi Erőforrások Minisztériumának ösztöndíjasa volt mint mesterhallgató, doktorandusz, majd fiatal oktató. 2013-ban kapcsolódott be az Életnarrációk, kisebbségi reprezentációs modellek című akadémiai kutatási programba. 2019-ben a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg Vezeti a népet című regénye. A Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság és a budapesti Magyar Irodalomtörténeti Társaság Fiatal Kutatói Tagozatának tagja, valamint az újvidéki Híd Kör alapító tagja volt. 
Emlékét kegyelettel megőrizzük.