ribakova22016. október 25-én az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet a Közép- és kelet-európai és az Irodalomelméleti Osztály meghívására vendégül látta Marija Ribakova orosz írónőt, az amerikai San Diego Egyetem Klasszika-Filológia Tanszékének docensét, a CEU Institute for Advanced Study művészeti ösztöndíjasát.

Marija Ribakovát arra kértük, hogy előadásában beszéljen az őt most leginkább foglalkoztató, February 21st, 1989 – Space and Place című, új projektjéről, amelynek középpontjában Márai Sándor életműve áll, továbbá hogy ismertesse a Yale és a Berlini Egyetemen folytatott kutatásait.

Kitért arra is, hogy miként látja egy – a latin és ógörög irodalmat oktató – kutató a kortárs orosz irodalmat, és hogy miként tud részt venni rangos irodalmi díjakkal jutalmazott szépirodalmi szövegeivel az orosz irodalmi életben, illetve az amerikai orosz emigráció életében.

Az angol nyelvű előadáson arról is szó esett, hogy vendégünk mit gondol ma, 2016-ban íróként és unokaként Anatolij Ribakov orosz író híres regényéről, Az Arbat gyermekeiről.

Az eseményről készült fotógalériában további képek láthatók.