Mészöly Miklós (1921–2001) születésének 100. évfordulójára és a centenáriumi évre készülve a Mészöly Miklós Egyesület hagyományos Miklós-napi konferenciáját az író Közép-Európa-gondolatának és a születése és íróvá érése miatt is fontos dél-dunántúli tájegység által ihletett „pannon próza” koncepciójának szentelte. 


meszoly konferencia


Az 1979-es Szárnyas lovak című kötettel induló évtizedes szöveguniverzumot tekinti az irodalomtörténet – az író terminusával – pannon prózának. Mészöly legfőbb ambíciója ekkor a regionális és családtörténeti múlt megírása volt egy félig történelmi, félig imaginárius mitológia kidolgozásának segítségével, melynek „főszereplője” a térség: a Dél-Dunántúl, a Kárpát-medence és Közép-Európa.

Az online megtartott konferencián intézetünk munkatársai közül Szolláth Dávid, a konferencia szervezője és Szörényi László, az egyesület elnöke tartott előadást.
További előadók: Ágoston Zoltán, Bagi Zsolt, Bazsányi Sándor, Bencsik Orsolya, Demény Péter, Görözdi Judit, Győri Orsolya, Lovizer Lilla, Simon Attila, Szkárosi Endre, Vári György, Vásári Melinda

A Jelenkor és a litera.hu beszámolója, valamint az élő közvetítésről készült felvétel letölthető.