halozatokHálózatok és komparatisztika:
a világirodalom hálózatai 

Networking Comparative Literature: Networks and World Literature

címmel 2019. október 4–5-én a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Összehasonlító Irodalomtudományi Tagozata a BBTE Magyar Irodalomtudományi Intézetével és a Kolozsvári Akadémiai Bizottsággal közösen konferenciát rendez, amelyben társszervezőként részt vesz az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet Irodalomelméleti Osztálya is.

Helyszín: Babeș-Bolyai Tudományegyetem, BTK, Kolozsvár

A szervezőbizottság tagjai: Balázs Imre József, Berszán István, Bányai Éva, Fogarasi György, Hajdu Péter, Molnár Gábor Tamás, T. Szabó Levente, Z. Varga Zoltán.

A hálózatelmélet szakmai sikere és a hálózatok történetének, a mindennapi élet hálózati szerveződésének, hálózatosodásának, hálózatosíthatóságának elemi tapasztalata a hálózati mintát nem csupán egy önálló tudományág fókuszába állította, hanem a tudományos kutatások új, izgalmas hívószavává tette. A konferencia ezt a korszerű kutatási területet kívánja termékeny módon megnyitni a komparatisztika számára. A tudományos találkozó – a kolozsvári helyszín természetéből adódóan – egyúttal a magyar és román komparatisztika párbeszédének is fóruma kíván lenni.

A konferencia első napján magyar nyelvű előadások hangzanak el, a második napon pedig – a kelet-európai komparatisztika hálózatosodását elősegítendő – a román összehasonlító irodalomtudomány vezető személyiségeivel közös angol nyelvű tanácskozást terveznek a szervezők, akik tehát magyar és angol nyelvű előadásokat egyaránt várnak.

Jelentkezni féloldalnyi (2000 leütés) rezümével lehet Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen június 14-ig. A jelentkezéseket a konferencia szakmai bizottsága bírálja el, amely a szervező intézmények képviselőiből, valamint a magyar és román összehasonlító irodalomtudomány vezető személyiségeiből áll. A konferenciafelhívás és a további információk a konferencia kétnyelvű honlapján érhetők el, amely folyamatosan frissül.