A BTK Irodalomtudományi Intézet Modern magyar irodalmi és Irodalomelméleti osztályán működő MaiMagyar Kutatócsoport 2022. június 10-én „A rejtély titka” címmel rendezett workshopot, ahol a téma szakértői több szempontból közelítették meg a kortárs magyar krimi elméleti és történeti vonatkozásait, a záró kerekasztal-beszélgetésen pedig szerzői és szerkesztői részvétellel a krimiírás gyakorlati kérdései is előtérbe kerültek. 

krimi7


A konferencia programja letölthető. 
 

 

A BTK Irodalomtudományi Intézet Modern magyar irodalmi és Irodalomelméleti osztályán  egyelőre informális keretek között működő MaiMagyar Kutatócsoport tanácskozásának megrendezése azért is időszerűnek mutatkozott, mert úgy tűnik, hogy a kortárs magyar krimi felszálló ágban van. 

Kondor Vilmos 2008-ban megjelent regénye, a Budapest Noir a magyar krimi új korszakának nyitányát is jelentette – már csak azért is, mert az általa művelt hard-boiled krimi korábban nem volt jellemző a magyar irodalomban. A 2010-es évektől egymás után jelentek meg Baráth Katalin, Kolozsi László, Szabó Róbert Csaba, Csabai László detektívregényei, valamint az is kezdett jellemzővé válni, hogy egy-egy író a krimi zsánerében is kipróbálja magát, vagy éppen a szépirodalmi regiszterbe sorolt művekben bukkannak fel a krimi elemei, illetve a műfaj az ifjúsági irodalomban is megjelenik – illeszkedve abba a tendenciába, hogy a szépirodalomban a hibrid műfajok térhódítása figyelhető meg. Ezzel párhuzamosan pedig az irodalom- és a kultúratudományban is egyre intenzívebb figyelem irányul a populáris irodalom kutatására, aminek következtében a krimi is „emancipálódott”, többé nem az alacsony regiszterbe tartozó műfajként tartják számon, és élénk kritikai diskurzus alakult ki körülötte.

A tanácskozás résztvevői számos szempontból közelítették meg a témát: elhangzott előadás az intézményrendszerre, poétikai kérdésekre, a krimi politika- és társadalomábrázolására, a krimiben megjelenő gasztrotematikára vonatkozóan, valamint egy előadás foglalkozott az előzményekkel: a szocialista krimivel, egy pedig a folytatással: hogyan készül sokkezes krimi egy egyetemi kreatívírás-kurzuson.

Az előadások után Nyomon vagyunk címmel kerekasztal-beszélgetés következett a Kis Présház irodalmi kávéházban, ahol Deczki Sarolta beszélgetett két krimiszerzővel, Mészöly Ágnessel és András Lászlóval, valamint Péczely Dórával, a Prae Kiadó Krimi ma című sorozatának szerkesztőjével. Az erről szóló beszámoló a Prae folyóirat honlapján olvasható.