A BTK Irodalomtudományi Intézet Irodalomelméleti osztályának kuratóriuma és a Kosztolányi Kritikai Kiadás Kutatócsoport közös rendezvényén 2021. szeptember 24-én Kisantal Tamásnak adták át a Szegedy-Maszák Mihály családja és az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet Irodalomelméleti Osztálya által alapított Szegedy-Maszák Mihály-díjat. 

Szegedy Maszak dij2021 KisantalTamasA díj kiemelkedő minőségű irodalomtudományi tárgyú könyveket jutalmaz, fiatal, de már nem pályakezdő tudósokat, akik érvényesítik azt a diszciplináris sokoldalúságot, ahogyan Szegedy-Maszák Mihály az irodalomtudományt művelte. Így a kuratórium különösen azokra figyel, akik filozófiai, esztétikai, nyelvészeti, történettudományi, képzőművészeti, néprajzi, eszmetörténeti és művelődéstörténeti kérdéseket is perspektívájukba vonnak.

A kétévente kiadott díj átadását a pandémia miatt ezúttal egy évvel elhalasztva rendezték meg. A díjátadó ünnepséget Bezeczky Gábor nyitotta meg bevezetőjével, majd a díjazottat Z. Varga Zoltán méltatta laudációjában.
Az esemény alkalmával mutatták be 
A tágasság iskolája – Szegedy-Maszák Mihály 75: Az emlékkonferencia írásai című tanulmánykötetet is (szerk. Bucsics Katalin, Budapest: Kosztolányi Kritikai Kiadás Kutatócsoport – BTK Irodalomtudományi Intézet Elméleti osztály, Szegedy-Maszák Mihály-díj kuratórium, 2021). A három évvel ezelőtti konferencia előadásaiból készült könyvről Kálmán C. György beszélt, végül Bucsics Katalin ismertette a hamarosan elkészülő Szegedy-Maszák Mihály-honlapot. 

SzMM dij meghivo

meghívó, valamint Beczeczky Gábor bevezetője és Z. Varga Zoltán laudációja letölthető.