MarothySzilvia kotetAz Akadémiai Kiadó Betekintés sorozatában jelent meg Maróthy Szilvia új könyve, a Digitális bölcsészet: A szövegtől az adatig című kötet, amely ingyenes regisztrációt követően olvasható. 

A számítógép megjelenésével a bölcsészettudományi kutatások erős impulzusokat kaptak, melyek változásra, a korábbi módszerek kritikai megközelítésére ösztönözték a kutatókat. A betekintés vezérfonala az a fokozatosan bekövetkezett átalakulás, amelynek során a hagyományközpontú megközelítést az adatközpontú, formálisabb gondolkodás váltotta fel, egészítette ki. A számítógép bevonása a kutatásba nemcsak azért előnyös a bölcsészettudományok számára, mert rengeteg új lehetőséget nyit meg, hanem azért is, mert a korábbi kutatásokat, módszertanokat, végső soron az egyes tudományágak határait változtatja meg.

A bölcsészettudományi kutatások új irányai és régi problémái iránt érdeklődők számára is hasznos lehet ez a könyv: akár úgy vélik, hogy a humán tudományok távol állnak a számítógépes, matematikai megközelítéstől, akár úgy, hogy mindig is közel álltak hozzá.