2021. november 11-én Szent Márton és a domonkosok címmel rendeztek konferenciát Zsámbéky Monika (1958–2021) művészettörténész tiszteletére a Szombathelyi Egyházmegye védőszentjének emléknapja és a domonkos rendtartomány alapításának 800 éves jubileuma alkalmából tartott ünnepi megemlékezés keretében. Az emlékkonferencián a Bölcsészettudományi Kutatóközpont két munkatársa, Tóth Ferenc és Tüskés Anna is előadást tartott.

szent marton domonkosok szombathely2021


Az emléknap programja letölthető.

A konferenciáról készült beszámoló és az előadások megtekinthetők.

Tóth Ferenc, a BTK Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója Szent Márton kora újkori szombathelyi tiszteletének jelentős fejezeteiről beszélt: a lützeni csatának emléket állító 1635-ös privilégiumlevélről és a tours-i Szent Márton-bazilika káptalanja 1635-ös breviáriumában megjelent két metszetábrázolásáról, amelyeken Szent Márton magyar huszárként jelenik meg.
Tüskés Anna, a BTK Irodalomtudományi Intézet tudományos munkatársa előadásában felidézte emlékeit a Zsámbéky Monikával tett 2016-os tours-i útjukról, majd bemutatta kutatásait a Duna-Tisza közén Szent Márton tiszteletét tanúsító festményekről, falképekről, szobrokról és színes üvegablakokról.

Az Egyházmegyei Könyvtárban délután rendezett könyvbemutatón Tüskés Anna ismertette Tóth Ferenc Varia Sancti Martini: Saint Martin dans son pays natal (Éditions Saint-Léger, 2021, 171 p. Les Acteur du Savoir) című könyvét. A kötet a 17–18. századi magyar–francia kapcsolatok történetét kutató szerzőnek az elmúlt huszonöt évben született, a nyugat-magyarországi Szent Márton-kultuszhoz kapcsolódó francia nyelvű írásait tartalmazza huszonkét színes képpel illusztrálva. A 2019-ben a francia Akadémiai Pálmarend lovagi fokozatával kitüntetett kutató könyvéhez Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök írt előszót. A szerző a közelmúltban elhunyt művészettörténész, Zsámbéky Monika emlékének ajánlotta kötetét, amely a Tours melletti székhelyű Saint-Léger kiadó Les Acteurs du Savoir című sorozatában jelent meg. Hét fejezete végigkalauzolja az olvasót Szent Márton szombathelyi és nyugat-magyarországi tiszteletének mintegy ezerhétszáz évén. Fő célja történeti szempontból bemutatni a kultusz előzményeit, folyamatát és a változások kiváltó okait. Az olvasmányos stílusban megírt, a legszükségesebb, iránymutató lábjegyzetekkel ellátott mű hatékonyan segíti Szent Márton magyarországi tiszteletének nemzetközi megértését. A központi témát a tágabb történelmi kontextust bemutató és európai összefüggésekben értelmező hasznos magyarázatok egészítik ki a közép-európai történelemben kevésbé jártas olvasók számára.