+36 1 279 2760     iti.titkarsag@abtk.hu

iti banner

Eseménynaptár

A magyar Árkádia. Az olasz kultúra és az árkádikus költészet hatása a XVIII. századi Magyarországon és Közép-Európában [konferencia]
2024. június 18., Kedd, 09:30
Találatok : 78
Létrehozta: Sarankó Márta
A BTK Irodalomtudományi Intézet és az Olasz Kulturális Intézet 2024. június 18-án 9:30 órától A magyar Árkádia. Az olasz kultúra és az árkádikus költészet hatása a XVIII. századi Magyarországon és Közép-Európában címmel konferenciát rendez.
 
 arkadia konferencia cimlap
 
 
A délutáni ülésre regisztráció szükséges az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.
 
Helyszínek:
 
9:30–13:30
BTK ITI, Klaniczay terem
15:00–19.00
Olasz Kulturális Intézet,  Sala Federico Fellini (1088 Budapest. Bródy Sándor u, 8.)
 
Az Irodalomtudományi Intézetben elhangzó előadások – túlnyomó részben – magyar nyelvűek lesznek, az Olasz Intézetben zajló előadások szinkrontolmácsolással magyarul is meghallgathatók.
 
Az 1690-ben alapított, költőket és tudósokat tagjai közé számláló római Árkádia Akadémia főúri kastélyszínházak és operatársulatok felállításán és működésén túl főleg Faludi Ferenc és Csokonai Vitéz Mihály költészetében jelentkezett Magyarországon. Mecénás főpapjaink (Migazzi Kristóf Antal, Barkóczy Ferenc, Patachich Ádám, Esterházy László Pál) római tanulóéveinek köszönhetően az árkádikus költészet a hazai művelődés- és irodalomtörténeti viszonyok között inkább ismeretlennek számító, de a korban Európa-szerte ismert neolatin költészetben is jelentkezett. Természetesen XVIII. századi irodalmunk vezéregyénisége, Kazinczy Ferenc is számon tartotta az akadémia költészetről alkotott klasszicizáló ízléseszményét. Magyar Arcadia néven hazai szervezetet is létre kívánt hozni, ám a kezdeményezés nem járt sikerrel. A tanácskozás mindezen témák megvitatásán túl olasz Árkádia-kutatók, valamint a ma is fennálló római akadémia tagjainak meghívásával és szakmai iránymutatásával kívánja a XVIII. századi magyarországi árkádikus kultúrára vonatkozó kutatásokat ösztönözni.