+36 1 279 2760     iti.titkarsag@abtk.hu

iti banner

Eseménynaptár

Csáth Géza atipikus kultusza. Biofikciók és adaptációk [könyvbemutató]
2024. május 27., Hétfő, 18:00
Találatok : 149
Létrehozta: Sarankó Márta

A Ráció Kiadó gondozásában megjelent Major Ágnes Csáth Géza atipikus kultusza. Biofikciók és adaptációk című monográfiája, amelynek bemutatóján 2024. május 27-én 18:00 órakor a szerzővel Virágh András beszélget.

major csath cimlap


A kötet arra vállalkozik, hogy Csáth Géza alakjának és életművének műfaji szempontból tágan értett, időben viszont az utóbbi évtizedekre fókuszáló befogadástörténetét vizsgálva rámutasson az olvasás, az értelmezés, az újraírás és a feldolgozás sajátosságaira, a Csáth-szövegvilággal fennálló intenzív intertextuális és intermediális kapcsolatokra.

Helyszín: Kelet Kávézó és Galéria (1114 Budapest, Bartók Béla út 29.)

Csáth Géza a századelős széppróza novellistájaként írta be magát a magyar irodalomtörténetbe: a pszichoanalízis egyik első magyarországi népszerűsítője volt, gyakorló pszichiáterként a traumák okozta lelki zavarokat ábrázolta analitikus novelláiban. Jellegzetes írói hangja és bizarr témaválasztásai mellett a naplóiban és visszaemlékezéseiben feljegyzett önpusztító életvezetés, kábítószer-függőség, kicsapongó szexualitás, valamint halálának tragikus körülményei az életrajzi alakot is izgalmassá teszik.
Bár a szerzőre sokan kismesterként vagy ködlovagként tekintenek, az utóbbi körülbelül negyven év művészeti termésének biofikciói és adaptációi figyelmet és magyarázatot érdemelnek. A kötet a recepció- és kultusztörténeti folyamat alakulását, okait és jellegzetességeit vizsgálja.

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/7423851044317304