+36 1 279 2760     iti.titkarsag@abtk.hu

iti banner

Eseménynaptár

Helikon-lapszámbemutató: Ökodiskurzusok
2024. május 06., Hétfő, 20:00
Találatok : 62
Létrehozta: Sarankó Márta

Helikon Irodalom- és Kultúratudományi Szemle 2024. május 6-án 20:00 órakor tartja Ökodiskurzusok című számának bemutatóját a Kelet Kávézó és Galériában

helikon okodiskurzusok


Beszélgetnek: Radvánszky Anikó, Smid Róbert (szerkesztők), 
Hódosy Annamária, Moldvay Tamás, Nemes Z. Márió (szerzők). 
Moderál: Földes Györgyi (főszerkesztő).

A Helikon 2023/4. lapszáma az ökológiai fókuszú humántudományi kutatások hagyományához kapcsolódva az ökofilozófia és az ökokritika területein a természet és ember múltbeli és jelenkori komplex kapcsolatrendszeréről folyó kutatások egy részét mutatja be.
Az utóbbi nagyjából két évtizedben Magyarországon is érzékelhető a felfokozott érdeklődés az ökológiai diskurzusok iránt, és megjelentek azok az áttekintő tanulmányok is, amelyek a társadalomtudományosabb szempontok felől vizsgálódó environmental humanities intézményesülését vázolják fel.

Az Ökodiskurzusok című lapszámot nyitó négy tanulmány az ökofilozófia területéhez sorolható: a modernitás számos alapelvét kritikával szemlélve a természettudományosnak nevezett világkép re- és dekonstrukciója során az ember és a természet fogalmainak új dimenzióit körvonalazzák.

A második témakör (ökokritika) a természetábrázolás és a természethez való viszony aktuális ideológiai és/vagy retorikai, illetve irodalmi kérdései köré szerveződik. A második részben olvasható szövegek amellett, hogy bemutatják a döntően angol nyelvű szcénát, szemléletükben az ökokritika harmadik hullámhoz kapcsolódnak, amikor vizsgálat alá veszik az ökokritika eddig kirajzolódott gondolkodási-diszkurzív mintáit.