+36 1 279 2760     iti.titkarsag@abtk.hu

iti banner

Eseménynaptár

„Pöttyös és csíkos” ‒ konferencia a Móra Kiadó könyvsorozatairól
Kezdés: 2024. április 25., Csütörtök
Zárás: 2024. április 26., Péntek
Találatok : 103
Létrehozta: Sarankó Márta

A Károli Gáspár Református Egyetem, az SZTE IKDI Gyerek- és Ifjúsági Irodalom és Kultúra Kutatóközpont és a BTK Irodalomtudományi Intézet 2024. április 25‒26-án „Pöttyös és csíkos” ‒ Irodalomtörténeti és szociokulturális trendek a Móra Kiadó legendás könyvsorozataiban címmel konferenciát rendez.

konferencia pottyoscsikos

A konferencia kötelező regisztrációval látogatható.
részvételi szándékot április 23-án 12:00 óráig a regisztrációs űrlapon lehet jelezni.

A 20. század második felének két népszerű sorozata generációk meghatározó olvasmányélményét jelentette. A konferencia célja, hogy a magyar irodalomtörténet-írás, ezen belül a magyar gyermek- és ifjúsági irodalom kutatóinak figyelmét ezekre a sorozatokra irányítsa. A konferencia témái közé tartoznak az 1960‒90-es évek írói stratégiáinak lehetőségei a fennálló intézményi keretek és ideológiai elvárások rendszerében, valamint a politikai szempontból irányított könyvkiadás és a kezdeményező, bizonyos önállósággal rendelkező irodalmi intézményrendszer gyakorlata közötti viszonyok feltérképezése.

A konferencia programja letölthető.

A Móra Kiadó kultikussá vált, lányoknak címzett sorozatainak tárgyalása olyan jövőbeli alapkutatások elindítója kíván lenni, amelyek egyes művek és műcsoportok szisztematikus feldolgozását végzik el, hozzájárulnak bizonyos „elfeledett” alkotók biográfiájának, hagyatékának feltárásához, megkísérlik feltérképezni az intézményi kereteket, továbbá alkotói csoportok, hálózatok működését írják le. A konferencia olyan nyitott kérdésekre keresi a válaszokat, amelyek lehetőséget adnak a két „sorozat mint fenomén” esztétikai, szociális, pedagógiai funkcióinak vizsgálatára, valamint a sorozatok egyes darabjainak kontextuális és mentalitástörténeti elemzésére.

További információk a korábbi konferenciafelhívásban olvashatók.