+36 1 279 2760     iti.titkarsag@abtk.hu

iti banner

Eseménynaptár

Minka-fordítások és -átiratok [Közép-európai szeminárium 11.)
2022. december 15., Csütörtök, 14:00
Találatok : 87
Létrehozta: Sarankó Márta

A BTK Irodalomtudományi Intézet Közép- és kelet-európai osztálya 2022. december 15-én 14:00 órakor Minka-fordítások és -átiratok. Közép- és kelet-európai könyvtári anyagok nyomában címmel rendezi meg közép-európai szemináriumsorozatának újabb eseményét.

minka meghivo2022 december

Minka-projekt (2021‒2023) című kutatási program második rendezvényén Magdalena Garbacik-Balakowicz és Szarka Szilvia előadása azokba a levéltári és könyvtári anyagokba nyújt betekintést, amelyeket a projekt fókuszában álló dal terjedéséről, fordításairól és szövegvariánsairól találtak, illetve gyűjtöttek ebben az évben Pozsonyban, Bécsben, Krakkóban, Vilniusban és Berlinben.

meghívó letölthető.

Helyszín: BTK Irodalomtudományi Intézet, I. emeleti tanácsterem
(1118 Budapest, Ménesi út 11–13.)

Közép-európai szeminárium 11.

Magdalena Garbacik-Balakowicz és Szarka Szilvia  

Minka-fordítások és -átiratok. Közép- és kelet-európai könyvtári anyagok nyomában

A Közép- és- kelet-európai osztály Minka-projekt (2021‒2023) című kutatási programjának második rendezvényén  két előadás segítségével kíván betekintést nyújtani azokba a levéltári és könyvtári anyagokba, amelyeket az osztály munkatársai a projekt fókuszában álló dal terjedéséről, fordításairól és szövegvariánsairól találtak, illetve gyűjtöttek idén Pozsonyban, Bécsben, Krakkóban, Vilniusban és Berlinben.

A Közép- és- kelet-európai osztály Minka-projekt (2021‒2023) című kutatási programja egy 19. század eleji, közép- és kelet-európai, transzkulturális jelenség feltárására fókuszál. A német nyelvterületeken Schöne Minka sorkezdettel ismert, eredetileg ukrán dal (Jehal kozak za Dunaj…) terjedésének, terjesztésének vizsgálata alkalmat ad arra, hogy a köz- és műköltészeti szöveghagyományozódás bizonyos típusait vizsgálhassuk a napóleoni háborúk idején ukrán, orosz, lengyel, cseh és magyar nyelvterületeken. A kutatás alkalmat ad arra, hogy a jelenség irodalomtörténeti vonatkozásai mellett, annak fontos és izgalmas zene-, művészet- és társadalomtörténeti aspektusairól is szóljunk.

***

Közép-európai szeminárium című, a térségünkkel foglalkozó komparatisztikai kutatások mai helyzetéről és feladatairól szóló sorozat célja a hazai közép-európai összehasonlító kutatások felmérése, elmélyítése, a meglévő műhelyek közötti kapcsolattartás erősítése, valamint hozzájárulás a tudományos utánpótlás kineveléséhez.