+36 1 279 2760     iti.titkarsag@abtk.hu

iti banner

Eseménynaptár

Avantgárd nőírók, női alkotók [nemzetközi konferencia]
Kezdés: 2022. november 07., Hétfő -  10:00
Zárás: 2022. november 08., Kedd - 17:00
Találatok : 299
Létrehozta: Sarankó Márta

Avantgárd nőírók, női alkotók 
A BTK Irodalomtudományi Intézet Modern magyar irodalmi osztályának nemzetközi konferenciája

A konferencia programja letölthető.

avantgard noirokA kép forrása: Hannah Höch, Strauss, 1929–1965, Collage on paper
Germanisches Nationalmuseum, Nürnberg


A konferencia hiányokat igyekszik pótolni, hiszen bár a nemzetközi avantgárd mozgalmakban nők is jelen voltak, művészi tevékenységet folytattak – még ha kisebb arányban is, mint a férfiak – munkásságuk háttérbe szorult, a kánonba sokkal kisebb eséllyel kerültek bele, ezért munkásságuk feldolgozása is sok esetben várat magára.
Susan Rubin Suleiman „kettős marginalitás” fogalma plasztikusan szemlélteti azt a jelenséget, hogy a nők a kánonban egyébként is sokáig a szélre szoruló avantgárd margójára kerültek, miközben a női alkotók – többféle érvényesülési stratégiával – különleges művészi teljesítményeket hoztak létre.
A konferencia az avantgárd női szereplőinek munkásságára kérdez rá, érdeklődése interdiszciplináris, számos művészeti ágra kiterjed. Miközben a vizsgált életművek gyakran intermediális jellegét is hangsúlyozza, fókuszában alapvetően a műfajok állnak. 
Az avantgárdnak tekintett műfaji kritériumok számbavétele és a ténylegesen megvalósult művek műfaji leírása önmagában is csak részlegesen történt meg, és mindenképpen újragondolásra szorul a gender és a
test szövegbe, műbe íródását figyelembe vevő szempontok alapján.

Hely : BTK Irodalomtudományi Intézet, Eötvös Könyvtár, 1118 Budapest, Ménesi út 11–13.