+36 1 279 2760     iti.titkarsag@abtk.hu

iti banner

Eseménynaptár

Kutatók Éjszakája a Bölcsészettudományi Kutatóközpontban
2022. szeptember 30., Péntek, 16:00 - 22:00
Találatok : 123
Létrehozta: Sarankó Márta

2022. szeptember 30-án, pénteken a Bölcsészettudományi Kutatóközpont is részt vesz a Kutatók Éjszakája programjában.

Bölcsészet sokszínűen címmel zajló eseménysorozat részletei elérhetők Katt(anj) a tudományra projekt honlapján, a Kutatók Éjszakája hivatalos oldalán, valamint a program Facebook-eseményében. A legtöbb rendezvény előzetes regisztráció nélkül látogatható; a regisztrációhoz kötött eseményekre a hivatalos honlapon keresztül lehet jelentkezni. 

A rendezvény koncerttel, Beck Zoltán és Grecsó Krisztián zenés irodalmi pódiumestjével zárul. 

További információk a Bölcsészettudományi Kutatóközpont honlapján is olvashatók.

 

PROGRAMOK

KONFERENCIATEREM

16:00-17:30
Tenni vagy nem tenni? CRISPR-Cas9, avagy a géntechnológia alkalmazása az emberiség védelmében? Etikus-e mindent megtenni az emberiség érdekében, amihez vannak eszközeink?
Mi van, ha egész fajokat irtunk ki? Morálisan megengedhető-e az emberiség érdekében a bioszféra alakítgatása, s így az esetleges szuperölés is?

18:00-19:30
Hogyan tovább? – krízisek, fordulópontok, túlélési stratégiák az elmúlt 12 000 évben – évezredek válaszai a kihívásokra a legfrissebb kutatási eredmények alapján.
Az emberiség történetében nyomon követhető fordulópontok, korszakhatárok értelmezése nagy kihívást jelent a humán-, élet- és természettudományok számára egyaránt. Hogyan befolyásolták a kritikus események, kataklizmák az egyén sorsát a közösségeken, kultúrákon, népeken belül a különböző történeti korokban?

20:30-22:00
beck&grecsó „Hoztunk valamit magunkból”. Grecsó Krisztián & Beck Zoli zenés irodalmi pódiumestje.
Bóbiták, Apokrifek és Balázsolások egy időutazós esten, ahol megidéződnek a mesterek, zene és irodalom találkozik és kiderül, milyen közösek a gyökereik.
 
FÖLDSZINTI TEREM K-11-12.

16:00-17:30
A középkorász boszorkánykonyhája.
Hogyan vadássza le a középkorász a forrásokat, és miként kelti életre azokat? Mit gondoltak a magyar királyról, a magyarokról a külföldiek? Mit jelentettek a ma is használatos fogalmak a középkorban?

18:00-18:50
Európa Eldorádója: Aranybányászat, pénzverés és ötvösművészet Erdélyben.
Szó lesz a korabeli technikai megoldásokról, a nemesércbányászatban rejlő financiális lehetőségekről, az erdélyi bányászat nemzetközi kapcsolódási pontjairól. Ezt követően pedig az érdeklődők megismerhetik azt is, hogy a kitermelt érc milyen formában szolgálta a továbbiakban a fejedelmi állam érdekeit.

19:30-20:30
Tervezzünk közösen régészeti bemutatóhelyet!
A hosszúhetényi római kori villa (Baranya megye) főépületét Dombay János tárta fel 1940-ben. Tervei szerint régészeti bemutatóhelyet szeretett volna kialakítani, de ez sajnos nem valósulhatott meg. Néhány éve új fejezet nyílt a lelőhely életében. A maradványok tudományos újraértékelésén túl a régészeti bemutatóhely ötletének is helyt kívánunk adni.

GALÉRIA

16:00-17:00
Terep(ek) – A megismerés útjai. Kamarakiállítás és előadások.
A kulturális antropológia meghatározó kutatási módszere a terepmunka, amelynek során a kutató a lehető legközelebbről igyekszik megismerni az illető közösségek életét. A beilleszkedés alapvető feltétele a munkának és része egy ismerkedési folyamatnak, amelynek vannak korlátai, de amely fontos tanulságokkal szolgál a kultúrák közötti együttélés, egymás elfogadása, tisztelete terén.

AULA

16:00-21:00
Mindennapi élet a középkorban kiállítás.
A kiállítás betekintést nyújt a középkori Magyarország hétköznapjaiba. Megismerhető a középkori lakóháztípusok fejlődése; az „iskolai” tananyag; a kézművesek termékei; a fizetőeszközök rendszere; a kor gasztronómiája; a hadsereg és fegyvereik; a divat; a szabadidő eltöltésének módjai; a középkori ember lelki, vallási életében szerepet játszó szentkultusz.
18:00 Tárlatvezetés a kiállításon.

Regisztrációhoz kötött csoportos látogatások különböző helyszíneken:

ARCHEOGENOMIKAI INTÉZET LABORJA
16:00 és 18:00 Interaktív látogatás a DNS könyvtárban.
Mit csinál egy archeogenetikus? Hogyan lehet kiolvasni az akár több ezer éves csontokból származó genetikai információt? Mindenki belebújhat egy „archeogenetikus bőrébe”.

NÉPRAJZTUDOMÁNYI INTÉZET TANÁCSTERME
16:00, 17:00, 18:00, 19:30 Szabadulószoba. Keresd az információkat!
Kaptatok egy fülest, hogy a BTK Néprajztudományi Intézet Archívumában tárolt dokumentumok között megtalálhatjátok a keresett adatokat.

MTA PSZICHIÁTRIAI MŰVÉSZETI GYŰJTEMÉNY
16:00, 17:00, 18:00, 19:30 Az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény kincsei.
A Kutatók Éjszakáján egy-egy tárgy részletesebb bemutatásával készülünk, amit más alkalmakkor nem tárunk a látogatók elé. Az itt dolgozó munkatársak aktuális kutatásaik felől közelítik meg azokat a műveket, amiken keresztül reflektálni tudunk napjaink égető kérdéseire.

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA MŰVÉSZETI GYŰJTEMÉNYE
16:00 és 18:30 50 – évek/tárgyak/dokumentumok.
A séta során térben és időben egyaránt mozgunk, olyan helyekre megyünk, ahová egyébként látogatók nem léphetnek be. A rendhagyó tárlatvezetés a harmadik emeletről indul, és érinti a legfontosabb adminisztratív és reprezentációs tereket. Egyes állomásai találkozások (egykor vagy még ma is meglévő, alkalmanként meghökkentő) (mű)tárgyakkal